StoryEditorOCM

rujan u vrtuVrijeme je razmnožavanja trajnica: ako i iduće godine želite uživati u ljepoti cvijeća, pročitajte ove savjete

14. rujna 2017. - 09:51

Iako nas nakon povratka s godišnjih odmora i s naznakama blagog pada temperatura hvata "sjeta iza ljeta", da se još imamo čemu veseliti pokazuju nam šarene cvjetne gredice i lončanice, koje nam obećavaju jesen u bojama.

Pažljivim odabirom, dobrim tempiranjem cvata i pravovremenom sjetvom, odnosno sadnjom, oni koji oko njega grade svoju zelenu zonu, ovih dana uživaju u ljupkim rascvalim glavicama dalija, astera, anemona ili pak arhaičnih izboja amaranta, koji jednako oduševljavaju oblikom, koliko i intenzivnom bojom.

Da bi iduće godine na svom balkonu, ili u vrtu, odnosno dvorištu, kroz proljeće, ljeto i jesen zadržali cvjetnu živost, radost i šarenilo, sada je vrijeme za prvi korak. Preokrenite stoga svoju kompostnu gomilu, provjetrite je i izdvojite zreli kompost pa ostatak po potrebi navlažite i ostavite da zreli, te se primite posla.

Kako ćete neke od trajnica koje i dogodine želite vidjeti u svom vrtu najlakše razmnožiti dijeljenjem korijena, krenimo upravo od njih.

Da je za to došlo vrijeme prepoznat ćete kada prerastu svoju lončanicu ili gredicu, ili kada im se grane stanje, sredina grma ogoli, a cvijeće rascvjeta samo na vanjskim rubovima, pa dolazak jeseni iskoristite kako biste podijelili proljetne i ljetne trajnice, a za proljeće taj zadatak ostavite kod onih koje cvjetaju ujesen.

Za razliku od zahtjevnijih trajnica kraćeg vijeka, a koje stoga češće razmnožavamo, one dugovječnije, poput, primjerice, "kraljevskog" božura, uplitanje ne podnose dok vam jasno ne pokažu da same više ne mogu dalje, stoga nemojte propustiti reagirati.

Zadatak je jednostavan, a počinje vađenjem zapetljanoga preraslog grumena iz zemlje, što ćete najlakše učiniti vilama.

Slijedi nam rahljenje korijena, te njegovo prorjeđivanje i skraćivanje dužih niti, a zatim i dioba na nekoliko manjih bokora, te osvježavanje lisne mase uklanjanjem suhih i oštećenih dijelova. Rujan je pravo doba za to, jer nam donosi blaže sunce i povećanu vlažnost tla i zraka, koja pogoduje ovom poslu i omogućava bolje rezultate.



Na mjestu gdje planirate posaditi nove grumene, iskopajte dovoljno duboku rupu, koju odmah obilato obogatite kompostom, a korijen prije sadnje nakratko umočite u posudu s vodom, kako bi potakli bolje i brže zakorjenjivanje.

Postupak je nadalje uobičajen, a podrazumijeva obilno zalijevanje posađene biljke i malčiranje korijena, kako bi je zaštitili od gubitka vlage i nadolazeće hladnoće, pa zimi potonje po potrebi ponovite.

Pravo je doba godine i za sadnju reznica dugo cvjetajućih trajnica, poput Dalmaciji omiljenog đirana, odnosno pelargonije, jer im prije zime ostaje dovoljno vremena da razviju korijen. Kako je riječ o biljci, koja najbolje uspijeva upravo u našim krajevima, oko njezina se uzgoja nećete morati puno brinuti, a izbor boja dovoljno je širok da se za svakoga može pronaći nijansa.

Za uspješno presađivanje birajte zdrave mlađe grančice 10-ak cm dužine te ih nožem, ili vrtlarskim škarama pažljivo odstranite s biljke.

U sadnu rupu, ili lončanicu pripremite sloj komposta, te po potrebi dodajte šljunak za bolju drenažu i utaknite reznice s čijeg ste većeg djela prethodno uklonili listove i izboje. Sadnicu potom dobro zalijte, malčirajte i ostavite na djelomično sjenovitom mjestu, kako je ne bi oštetilo još uvijek jako sunce.

Bliži se i vrijeme za sadnju gomolja ili lukovica poput tulipana, zumbula, ljiljana i narcisa koje će nas veseliti tjerajući zimu, kada će sve drugo cvijeće još spavati dubokim snom.

Za njih birajte osunčane i dobro drenirane pozicije, na kojima se vlaga ne zadržava dugo. Posadite ih na dubini od 20 do 40 cm, dobro natopite vodom i prekrijte slojem komposta, no pripazite da to ne učinite prerano, odnosno za velikih vrućina, kako se ne bi prerano krenuli razvijati.

Prostor oko trajnica potrebno je redovito plijeviti, a mlade biljke dobro zalijevati, što, srećom neće biti slučaj kada malo porastu.

23. travanj 2024 10:31