StoryEditorOCM

čuvanje ljetnog blagaZreli plodovi pozivaju na pripremu zimnice: donosimo jednostavne recepte pomoću kojih ćete lako konzervirati omiljene namirnice

27. kolovoza 2017. - 13:10

Vrtovi i balkoni bogati zrelim plodovima pozivaju na pripremu zimnica, ne bi li okuse ekološki uzgojenog voća i povrća, našeg ljetnog blaga, sačuvali kroz jesen i zimu. Obilje rajčica, paprika, krastavaca, tikvica, patlidžana, mahuna, smokava, kupina, malina i drugih sočnih plodova nagrađuje naš trud i poziva nas na uživanje, koje smo ovih dana u prilici produžiti.

U ovotjednom osvrtu na zelenu zonu s vama dijelim nekoliko jednostavnih recepata, uz pomoć kojih ćete lako konzervirati neke od omiljenih namirnica, te ih imati na raspolaganju i onda kada će ih se drugi tek sa žudnjom prisjećati.

Rajčica

Počnimo od Dalmaciji najdraže rajčice, bez koje ni jedan dom ne može proći duže od nekoliko dana. Iako je priprema domaće šalše od poma ozloglašena zbog dugog kuhanja pa se tek rijetke, posvećene domaćice za ovih vrućina odlučuju na taj posao, postoji i brži način njihovog spremanja za zimu. Umjesto da kupujemo konzervirane pelate i od njih pripremamo proslavljeni umak, sačuvat ćemo svoje pa će naša šalša i zimi biti svježa.

Postupak je jednostavan, a osim rajčica tipa kukučavki, odnosno šljivarica, ili drugih s manje sjemena, a više mesa, trebat će vam i nekoliko listova lovora, par grančica bosiljka, te češnjak, sol i šećer. Prije svega s rajčica ćete oguliti kožu. Ako su dobro dozrele, to ćete lako učiniti i bez prethodnog blanširanja. Ako ide teže, zarežite im ˝x˝ na dnu pa ih na minutu uronite u kipuću vodu da si olakšate posao.



U staklenke, koje ste prethodno sterilizirali u pećnici, nižite red rajčica pa red natrganih listova bosiljka i lovora, te prstohvat soli i šećera i zatim tri komada na listiće izrezanog češnjaka. Sve dobro utisnite kako bi iz teglice izbili zrak i tako ponavljajte do vrha.

Ovako pripremljene posude dobro zatvorite te uronite u veći lonac, koji napunite vodom do razine jednog prsta ispod vrha tegli pa pustite da zavre i kuhajte 30 minuta. Ostavite da se hladi u loncu do sobne temperature pa spremite na tamno i hladno mjesto i uživajte kad god poželite.

Paprike

Moj osobni ljetni favorit za pripremu zimnice su paprike pa ću vam kazati i kako ih sama najradije čuvam za hladnije dane. Premda postoji niz načina, od kojih su neki možda i ukusniji, ili barem praktičniji, poput peperonate ili ajvara, ovaj je način pripreme prvi na koji sam se ikada odvažila pa u mom srcu čuva posebno mjesto.

Njihova je "obrada" jednostavna, no iziskuje nešto više vremena i pažnje, ali vrijedi truda. Naime, riječ je tek o pečenju i zamrzavanju pa da nije guljenja kožice, bio bi to najlakši od ponuđenih recepata.

Potrebne su vam rog paprike, po mogućnosti miješane zelene i crvene, koje ćete na papiru za pečenje oko 30 minuta ispeći na temperaturi od 150 C stupnjeva, uz povremeno okretanje kako vam ne bi zagorjele. Iako je poželjno da se na mjestima nazire onaj zlatno smeđi trag dobre ispečenosti, zadužene i za opojni miris, te iako su i zagorjeli dijelovi ukusni za konzumaciju, gotovo je nemoguće očistiti od kožice cijelu stranu paprike na kojoj postoji i najmanja zagorjela mrlja, stoga budite oprezni.



Pečene paprike zatim ohladite, očistite od sjemena i ogulite pa izrežite na filete i zaledite u manjim paketima. Ako se pitate što ćete s njima kad ih odledite, zabilježite i ovaj kontinentalni recept, koji mene motivira na njihovo čuvanje, a koji podrazumijeva da ih se začini bučinim uljem, octom, solju, paprom i svježim peršinom te posluži uz, recimo rižoto od liganja, ili pečeno meso na slavu domaćinu.

Smokve

Uz ova dva slana prijedloga iznijet ću vam jedan slatki, spontano nastao prošlog ljeta u mome malom susjedstvu. Riječ je o brzom džemu s dodatkom orašastih plodova, koji je jednostavniji od ijednog na koji sam naišla, te je lako zadobio simpatije onih koji su ga kušali, prerastavši originalnu ideju spletom s(p)retne kombinacije okusa.

Naime, uspjeh palačinki punjenih njime, nutellom i mljevenim orasima, rodio je ovaj recept koji dijelim s vama. Za dobiti jednu teglicu džema, kilogram zrelih smokava izrezanih na četvrtine pospite s tri šake smeđeg šećera pa jedan sat ostavite da kuha na laganoj vatri, uz povremeno miješanje. Pred kraj mu dodajte usitnjene orahe, bademe, ili kikiriki prepržen na tavi pa ga toplog ulijte u prethodno steriliziranu teglicu, te zatvorite i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.

Prednost brzog džema su veliki komadi voća, koji kao marinirani ostaju zatočeni u slatkom želeu, dajući teksturu slasticama pa tko voli, nek izvoli i nek vam je u slast!

24. travanj 2024 04:52