StoryEditorOCM

jednostavan trikŽelite sačuvati okus začina? Moguće je, i to čak godinu dana!

Piše Dom i dizajn
21. lipnja 2017. - 20:12

Raznovrsni začini neizostavan su dio našeg iskustva kuhanja, bez kojeg bi nam hrana bila dosadna i potpuno bezokusna. 

Posebno su nam dragi svježi začini, pa ih rado uzgajamo, kako u pravim i velikim vrtovima tako i u pomoćnim začinskim vrtovima na kuhinjskom prozoru ili balkončiću. 

U svakom slučaju, nije lako uvijek pri ruci imati svježe biljne začine, pa ne iznenađuje činjenica da su se strastveni kuhari amateri domislili rješenju, piše Dom i dizajn.

Na pitanje kako zapravo mjesecima očuvati svjež okus začina nametnuo se jednostavan odgovor - zamrzavanjem! 

Sve što vam treba jest posudica za led i najdraži začin koji ćete pripremiti za zimu, kada svježih zelenih listića više ne bude u vašem vrtu. Evo što vam je činiti.

Potreban materijal
posudica za led
svježi začini po izboru
nož
daska
voda

Postupak

Uberite začine koje želite koristiti i dobro ih operite kako ne biste slučajno zamrznuli i kakvog kukca.

Isjeckajte na dasci listove i bacite sve veće stabljike.

Jednom kad je sve usitnjeno, ravnomjerno rasporedite začinsko bilje u posudicu za led i dobro napunite pojedinačne udubine. Izlijte polako vodu u posudicu te ju oprezno stavite u zamrzivač.

Za 24 sata voda će se sigurno smrznuti i imat ćete predivne male začinske kockice leda koje možete po potrebi vaditi i ubacivati u lonac kako budete kuhali. 

Jednom kada se formiraju, izbacite kockice iz posudice za led te ih pospremite u vrećicu za zamrzavanje kako bi vam uvijek bile pri ruci.

U zamrzivaču smrznute kockice sa začinima možete čuvati do godinu dana. Ovakve kockice odlične su i za koktele, u kojima zamrznuti začini poboljšavaju njihov okus i hlade vas za vrijeme ljetnih vrućina!

19. travanj 2024 21:06