Voda je vrtlarima najveći izazov: ovi trikovi iz kućne radinosti osigurat će biljkama preživljavanje vrućina, a vama uštedjeti dragocjeno vrijeme

Voda je vrtlarima najveći izazov: ovi trikovi iz kućne radinosti osigurat će biljkama preživljavanje vrućina, a vama uštedjeti dragocjeno vrijeme
Plastičnu bocu "naglavačke" zarijte duboko u zemlju i ostavite da biljka sama pomalo crpi vodu na razgranatoj razini korijena

Protekli dani nemilosrdnog sunca optimističnije među nama naveli su na dugo priželjkivano prvo kupanje, dok su oni manje nadobudni od njega potražili zaštitu iza zatvorenih škura.

Pragmatične vrtlare, pa čak i one koji se brinu makar o jednoj lončanici origana na prozorskoj klupčici, a pogotovo one koji gredice pljeve na koljenima, naveli su, pak, da razmotre mogućnosti zaštite bilja pred navalom žege, koja tek započinje svoju vladavinu u našem podneblju.

Iako je trava iz dana u dan sve bljeđa, a zemlja sve tvrđa, povrće, voće, začini i ukrasne biljke još se uglavnom dobro drže, dobivaju li potrebne dnevne količine vode. No upravo bi ova osnovna pretpostavka, potrebna za osiguravanje njihova preživljavanja u nadolazećim mjesecima, mogla postati izazov za vrtlare amatere.

Naime, svima onima kojima je vrtlarenje tek dragocjeni hobi, a za koji izdvajaju ono malo slobodnog vremena koje im preostane nakon odrađenog radnog dana i ispunjenih obiteljskih obaveza, dva zalijevanja dnevno, koliko biljke traže tijekom ljetnih vrućina, mogla bi biti previše.

Pogotovo uzme li se u obzir da se prvo mora obaviti u osvit zore koja je ovih dana budna već u 5 sati, a ono večernje u sam sumrak, kada smo, gledajući iz vlastitog iskustva, najviše zauzeti večernjim obavezama oko djece i kućanstva; ili pak uživamo vani, gdje je tek tada podnošljivo.

Kako ne biste postali rob vrtlarenja, dok nastavljate ubirati slasne plodove i uživati šarene vizure svog truda, vrijeme je da u vrtu ili na balkonu organizirate navodnjavanje kap po kap iz kućne radinosti i izvučete druge prigodne "poteze iz rukava", zbog kojih će se i vaše biljke rado sjećati ovog ljeta.

Među "uradi sam" načinima navodnjavanja, kako lončanica tako i manjih vrtova, a pogotovo onih na mjestima udaljenim od izvora vodovodne vode, kao najjednostavniji i najsvrsishodniji način nameće se onaj iz plastičnih (PET) boca, koje ćemo na ovaj način i korisno prenamijeniti.

Mnoge su metode korištenja plastičnih boca za ovu namjenu, pa neki tako punu bocu do polovice "naglavačke" zariju duboku u zemlju i ostave da ona sama pomalo crpi vodu na razgranatoj razini korijena, dok drugi odlaze tako daleko da bocu s vodom zamrzavaju pa zamotaju u foliju, radi refleksije sunca i sporijeg otapanja, te zatim polegnu blizu stabljike labavog čepa, koji omogućuje kapanje.

Meni se, pak, najprikladnijom i osobno najdražom učinila metoda, koju pamtim iz djetinjstva, kada su nam, kao djeci, roditelji na ljetovanju organizirali "tuš na terasi" bušenjem rupa na dnu plastične posude, priuštivši nam veselje koje nisam mogla ne uzeti u obzir kada je asocijacija izronila iz sjećanja.

Ako ćete slijediti moj primjer, koji mi se pokazao dobrim odabirom, na dnu plastične boce, čija će veličina ovisiti o veličini lončanice, odnosno potrebama određene biljke, rupice ćete pažljivo izbušiti vidom. Prihvativši vidu čvrsto kliještima, njen ćete vršak pažljivo ugrijati na plamenu, te ga zatim nježno utisnuti kroz dno boce, koje će tako užaren vrh lako probiti.

Pripaziti da vam odabrana vida nije niti prevelika, niti premala, jer je najteži dio ovog zadatka namjestiti upravo odgovarajuću dinamiku kapanja. Meni su, pogođenom debljinom vide, dostatne bile dvije rupice, a jeste li uspjeli znat ćete ako će se iz vode, jedan za drugim, polako izdizati mali mjehurići zraka.

Važno je da ne pretjerate s debljinom i brojem rupica, jer će se voda prenaglo izliti u tlo, a u takvim uvjetima vaša bi biljka na jakom suncu u samo jednom danu mogla ozbiljno stradati. Cilj je, upravo taj da korijen vodu iz vlažnog, a ne natopljenog tla crpi taman u onoj mjeri koja mu je potrebna u svakom trenutku.

Pripremljenu bocu napunjenu vodom potom položite pored biljke, gdje će tijekom dana raditi za vas i ne zaboravi povremeno, ipak, poprskati cijelu biljku.

Borbi protiv isušivanja tla dodatno pomozite tako što ćete nešto od one posušene trave iz okućnice ili ulice, složiti iznad zemlje i tako spriječiti gubitak vlage.

Ako njegujete biljke u lončanicama, nastojte im osigurati poziciju na kojoj će barem u jednom djelu uživati hladovinu, dok osjetljivijim povrtnicama zasađenima u vrtu običnom mrežom od vreća za krumpire - popularnom krumpirušom, razvučenom preko nekoliko grana možete osigurati potrebnu sjenu.

Naslovnica Vrt