StoryEditorOCM

zelene oaze'Doza' tropskih krajeva prija svakom mediteranskom vrtu: ako želite pojačati sjenu i svježinu te dodati efekt bujnosti i egzotike, posegnite za ovim vrstama

12. lipnja 2017. - 11:12
Cycas revoluta zapravo ne spada u porodicu palmi, ali izgledom podsjeća na njihcika

Iako sam u svakom smislu pobornik one – lokalno je logično, među voćem najviše uživam rajčice povučene iz daleke Južne Amerike, pa na tragu takve "globalne suradnje" počiva i moje uvjerenje da "doza tropa" prija svakom mediteranskom vrtu.

Premda je u našem podneblju najpametnije i najlakše saditi autohtone biljke otporne na sušu, jer će i uz najmanju pažnju davati najbolje rezultate, i najuspjelijem vrtu prepunom lavande, smilja i sukulenata, u danima žega nedostajat će skrovitih zelenih oaza.

Kako dobro pamtim lanjski osjećaj nelagode, dok sam početkom kolovoza promatrala od sunca izgorenu travu u mladom masliniku, zamišljajući kako me pustinja preplavljuje, ove sam se sezone sa silama prirode odlučila obračunati saveznicima iz njezinih redova.

Sadne posude

Za postizanje efekta bujnog vrta, koji, iako vizurama vjerno dočarava ljeto, sjenom i svježinom nudi predah od njega uz dozu egzotike, posegnite za sljedećim tropskim biljkama, koje, uz malo truda i vode, i kod nas odlično uspijevaju.

Očekivano, popis započinjemo palmama, među kojima vam za ovu svrhu predlažem palmu kanarske datulje (Phoenix canariensis), te mediteransku lepezastu palmu (Chamaerops humilis) i cikas palmu (Cycas revoluta), koja zapravo ne spada u porodicu palmi, ali izgledom na njih podsjeća pa se često svrstava u isti koš.

Poželjne su jer razvijaju guste razgranate krošnje ili grmove, bogate velikim listovima, te sporo rastu dajući dojam bujnosti na tlu, pa i kanarska koja će s vremenom, ipak, krošnju preseliti nebu pod oblake.

Njihova je prednost izdržljivost, zahvaljujući kojoj će uobičajene ovdašnje zime lako preživjeti na otvorenom, dok će ljeto, jednom kad stasaju, u pravilu odraditi bez većih zahtjeva za vodom. Kao što zna svako tko se s njima već pozabavio, u prve dvije godine traže više pažnje, no kada im se korijen razgrana, postaju relativno samostalne.

Predlažem, stoga, da ih za početak posadite u sadne posude od terakote ili dio vrta gdje ćete ih lako zalijevati u osjetljivoj fazi, pa ih s vremenom presadite u tlo, odnosno u velike ukrasne posude ostaju li na terasi, jer traže dosta prostora za rast. Odgovara im dobro drenirano pjeskovito tlo i ilovača, a podnose i posolicu.

Posvećeniji i skloniji avanturi mogu se okušati i s uzgojem kokos palme (cocos nucifera), čiji su listovi izrazito dekorativni, ali koja zahtijeva više brige u prvim godinama, te veliku vlažnost tla i zraka, odnosno redovito prskanje listova, no s vremenom može biti posađena u bilo kojem kutku vrta i prepuštena sebi.

Dašak Oceanije

Moj je osobni favoriti u redu tropskih biljaka Mediterana kana indica (Canna indica), koja će već u nekoliko tjedana od sadnje poslužiti predviđenoj svrsi i doseći volumen vrijedan uživanja. Dugim i mekanim zelenim listovima, te raskošnim cvjetovima koji cvatu od lipnja do listopada vašem će uživanju na balkonu ili vrtu pružiti ugodno ozračje blage svježine i pozadinu koja vjerno dočarava egzotiku Oceanije.

Iako će s dolaskom hladnijih dana njezini listovi požutjeti i osušiti se, pa ih valja odrezati i biljku skratiti na dvadesetak centimetara, jednom posađen gomolj svakog će proljeća davati nove izdanke, a posadite li ih u liniji s razmakom od 50 centimetara, dobit ćete bujnu živu ogradu koja će svakog ljeta narasti između pola i jednog metra u visinu. Izrazito je izdržljiva i uspijeva u gotovo svakoj vrsti tla, te voli vrućine, ali ljeti zahtijeva redovito zalijevanje.

Kao vizualno najegzotičniju, za kraj vam predlažem ukrasnu bananu (Musa basjoo) koja, iako ne daje jestive plodove, dugačkim listovima oduševljava. Premda je zahtjevna kada su u pitanju prve godine uzgoja, kao jedna od najstarijih kultiviranih biljaka jamči da će s vremenom uspijevati sama pa se svaki trud isplati.

Voli zbijeno, ali dobro drenirano tlo, te topla i osunčana mjesta, uz puno vlage. Gomolj dobro podnosi temperature koje donose naše zime, ali ostaje li na otvorenom, kao i kana, na jesen se suši pa listove valja odrezati, a stabljiku skratiti i uz gomolj zaštititi slojem slame.

Dobro će podnijeti i premještaj u kuću odlučite li se za uzgoj u lončanici, kada ćete je, pogotovo u sezoni grijanja, trebati obilno zalijevati.

19. travanj 2024 10:49