StoryEditorOCM

učite s našom tanjomDivlji začini za ukusnija jela, čajevi za popravljanje raspoloženja, nektar iz prirode za njegu kože... Vrijeme je za branje samoniklog bilja

4. lipnja 2017. - 10:33

Ako vas temperatura mora još ne privlači dovoljno da biste zaplivali, a sunčani vikend želite provesti u prirodi, pravo je vrijeme za sakupljanje samoniklog bilja. Šetnje seoskim, planinskim i stazama uz more, u kasno su proljeće neponovljivo iskustvo koje opija mirisima, koliko i vizurama.

Uzme li se u obzir i da dobar dio tog doživljaja, osim kao dragocjenu uspomenu, kući možete ponijeti i u krpenoj vreći, svaki će vam se korak, pa i onaj uzbrdo, dvostruko isplatiti.

Ne trebate biti vrsni botaničar, niti zagriženi travar da biste uživali neke od rastom i primjenom najraširenijih biljaka Mediterana. Uz zdravi oprez, potrebne su vam tek jasne ilustracije, ili fotografije u boji uz kratak opis, kako biste lakše prepoznali željenje biljke; te inspiracija.

U tom vam smislu, kao svojevrsni ˝teasere˝ može poslužiti ideja da ćete u nadolazećim mjesecima guštati kuhajući uz vlastitu bazu divljih začina, ispijati čajeve čiji će vam mirisi i blagotvorni učinci nadjačati i najlošije raspoloženje, dok ćete kožu liječiti, odnosno njegovati i razmaziti čistim nektarom iz prirode.

Sušenje u sjeni

Krenimo stoga i navedenim redom, pa počnimo sa začinskim biljem. Početkom lipnja beremo: lovor, ružmarin, bosiljak i origano, a listove i grančice sakupljamo isključivo za lijepih, sunčanih dana, kada se eventualna rosa već dobro posušila.

Osnovno je pravilo da beremo samo onoliko koliko možemo konzumirati i u istom danu obraditi. Kod sušenja bilja, pak, treba povesti računa da se ono odvija u sjenovitom i prozračnom prostoru, a kako ćete mu pristupiti, stvar je izbora.

Ovisno o prostornim mogućnostima i osobnim preferencijama, listove možete rasprostrti na ravnu površinu, odnosno ovjesiti u snopu vezanih grana, ili, kao u slučaju lovora, isplesti u dekorativni vijenac, ili pak nanizati na špagu pa vezati u krug. U svakom je slučaju važno u nekoliko navrata okrenuti listove i odstraniti one koje su možda ostali vlažni i počeli truliti.

 

Među začinsko sezonsko bilje ubrajaju se i kapari i motar, koje, doduše ne sušimo, ali ih jednako rado beremo i konzumiramo. Kapare se ne jedu sirove, već se, prema tradicionalnom receptu dan, dva čuvaju u morskoj vodi, pa desetak dana u kvasini na suncu, te se potom pohranjuju u mješavini vode i kvasine. Motar se, pak, u salatama, rižotima i drugim jelima jede svjež, a i kiseli se u prokuhanoj marinadi vode, kvasine, soli i šećera.

Dubinska regeneracija

Bilje koje u lipnju uglavnom beremo za čajeve jest: bazga, glog, kamilica i lipa s kojih skupljamo cvijeće, odnosno kadulja, matičnjak, kopriva i menta od kojih beremo list. Oni se, također, prikupljaju za sunčanih dana. Cvjetove je, štoviše, uputno brati što ranije u sezoni, odnosno prije nego su posve rascvjetani, dok su mladi i svježi.

Sušimo ih, kao i lišće, rašireno na ravnoj površini, u sjenovitom i prozračnom prostoru, uz redovito okretanje, te usitnjavamo prije pohranjivanja u ukrasne staklenke, koje će izložene na kuhinjskoj polici, u naš dom unijeti dašak prirode i rustikalni ton.

Skloniji putenoj avanturi macerirat će cvjetove gospine trave i smilja, koji također ovih dana bojom i mirisom krase kamenite livade otoka i obale, a koje beremo pazeći da korijen ne čupamo iz zemlje. Priprema ovih biljaka za maceraciju posao je koji iziskuje pažnju, pa prije svega povedite računa da si za to ostavite dovoljno vremena.

Mlade i svježe cvjetove potrebno je naime, već istog dana pažljivo odstraniti s ubranih grančica i to dok su još otvoreni, te ih potopiti u hladno prešanom nerafiniranom biljnom ulju te u mraku čuvati tri do četiri tjedna smilje, odnosno do šest tjedana gospinu travu, ili dok ne postigne željenu crvenu boju.

Tijekom ovog postupka pripravke je svakih nekoliko dana potrebno dobro protresti, pa na kraju pažljivo ocijediti kroz nekoliko slojeva sterilne gaze. Procijeđeno ulje potrebno je ostaviti da se taloži preko noći pa još jednom preliti preko filter papira i prebaciti u tamne staklenke. Macerate je uputno potrošiti unutar godine dana, a oba koristite za dubinsku regeneraciju kože.

Herbarij

Uz branje i sušenje bilja nameće se i ideja herbarija, koji, izvede li se kako treba, također može poslužiti kao dekorativni detalj u vašem domu. Jedan takav nedavno me oduševio u predsoblju splitskog stana, gdje je majka spretno iskoristila osušene biljke, prikupljene kao domaći rad njene srednjoškolke. Uokvirivši nekolicinu ljepših primjeraka u bijele okvire različitih oblika, tekstura i dimenzija dobila je jednostavnu, usklađenu i maštovitu galeriju u istinskim prirodnim tonovima.

20. travanj 2024 13:32