StoryEditorOCM

Učite s našom TanjomU iščekivanju prvih mladica

29. travnja 2017. - 17:22

Ako ne po sveprisutnoj strci, ili po vremenskim prilikama koje nas šamaraju svim raspoloživim oružjem, a onda po buci građevinskih strojeva u susjedstvu i na cestama te nicanju novih apartmana znamo da je proljeće u punom zamahu.

No, nicanje druge vrste ono je koje mene, a vjerujem i "zelenije" među vama zanima, a koje proljeće, unatoč navedenom, čini čarobnim.

Ništa kao korov, koji već tjednima posvuda proviruje, ne nagovještava vrijeme sjetve i sadnje; zov na koji sam u trenutku inspiracije i sama odlučila odgovoriti, a čije vas rezultate pozivam da pratite, učeći sa mnom iz pokušaja i pogrešaka koje ću s vama podijeliti.

Razlike u lokaciji

Po principu "ne možeš ga pobijediti, pridruži mu se" - zasučimo rukave i doznajmo što proljeće može učiniti za nas, hrabreći se najuzbudljivijim dijelom uzgoja bilja koji se odvija upravo u prvim tjednima, kada nakon sjetve iščekujemo nicanje mladih izdanaka, koji ovih dana na tom zadatku daju sve od sebe.

Početnicima među vama dragocjeno će biti moje skromno iskustvo i savjeti, uz koje ćete i sami lako posijati što vas veseli ili vam prija. Za mene su to ovog proljeća za sada bile razne vrste tikvica, salata, paprika, špinat i rajčica, koje se već nejakim vlatima, a gdjegod i stabljikama šepure na terasi, te nešto kasnije posijani rikola, mahune, blitva i patlidžan, koji se tek imaju pokazati.

Iako preporuke dostupne u literaturi za svaku od ovih kultura predviđaju točno određene datume sjetve i sadnje, nepredvidljivi vremenski uvjeti dopuštaju određena odstupanja, naravno, uz odgovarajuću skrb.

Razlike između sjetve u domu, stakleniku, lončanici na vašem balkonu, koji se, pak, može nalaziti na prvom katu sjenovitog sjeveroistoka ili u potkrovlju suncem okupanog juga, da ne spominjem slične razlike u vrtovima vezane za mikro i makro lokacije, diktirat će vaš tempo, stoga ne odustajte ako negdje piše da ste zakasnili sa sjetvom željenog bilja, jer travanj i svibanj opraštaju takve propuste. Oslonite se na intuiciju i krenite hrabro.

Dobro utisnite

Većinu je vrsta koje se siju u proljeće najbolje posijati u male sadne posudice na vašem balkonu, odakle ćete ih prvih tjedana lako unijeti u kuću u slučaju ozbiljnijeg zahladnjenja, kakvo je prethodnog tjedna zaprijetilo mojim biljčicama.

Odabrane posudice do vrha dobro napunite organskom zemljom za sjetvu, utiskujući je i dodajući do potpunog zasićenja, jer će se prvim zalijevanjem u protivnom previše slegnuti. Budući da je tako pripremljena zemlja dovoljno rahla te obogaćena svim potrebnim hranjivim tvarima koje će omogućiti brzo i uspješno klijanje, nije joj potrebno dodavati drenažu niti gnojivo, a blagotvorno će djelovati i na organsko sjeme koje nije umjetno osnaženo pa je delikatnije i zahtijeva pažljiviju skrb.

Kod same sjetve vrškom prsta napravite rupicu dubine od pola do jednog i pol centimetra, ovisno o biljci koju sijete, te u nju pažljivo položite sjeme te ga nježno prekrijte zemljom, pa pažljivo i obilato zalijte koristeći raspršivač, kako mlazom vode ne biste razrovali tako pripremljenu "posteljicu".

Ako, poput mene, niste od "dugog pamćenja", u mobitelu zabilježite alarm ili drugi podsjetnik koji će vam skrenuti pažnju na redovito zalijevanje, prilikom kojeg pazite na zdravu mjeru, jer će u prevlažnom staništu sjeme uhvatiti plijesan, dok bez dovoljno vlage neće proklijati, a vodite računa i o tome da je voda kojom ih hranite mlaka.

Uz jedno zalijevanje dnevno, po mogućnosti pred večer ili u osvit zore, te adekvatan zaklon od hladnoće i ozbiljnijih vremenskih neprilika vaše bi bilje, ovisno o vrsti, moglo proklijati za dva do šest tjedana. Ne gubite nadu ako koja biljčica sramežljivije niče, jer i one imaju svoja osjetila, pa biraju kada je za njih najbolje vrijeme.

 

 

24. travanj 2024 19:43