StoryEditorOCM

Učite s našom TanjomTri lončanice za raskošni ugođaj

5. svibnja 2017. - 15:39

Zamisao da se nakon napornog radnog dana zavalite u fotelju na terasi pa okruženi rascvjetalim zelenilom popijete šalicu mirisnog čaja ili čašu dobrog plavca, da ne spominjem hladnog piva; morala bi biti dovoljna motivacija za angažman u smjeru njenog ostvarenja.

Predlažemo vam, stoga osnovni izbor biljaka, koje, osim redovitog zalijevanja ne iziskuju puno pažnje, a lako će popuniti praznine u vašoj oazi mira i stvoriti ugođaj raskoši njegovanog vrta.

Bez obzira provodite li svoje "kućno vrijeme na otvorenom' na omanjem balkonu, ili u prostranom dvorištu, željenu ćete idilu jednostavno uprizoriti sadnjom nekoliko različitih lončanica, koje će uokviriti odabrani kutak. Iako je izbor gotovo beskonačan, izdvojili smo one koje će u našim uvjetima najlakše uspijevati i najduže cvjetati, a vama stvoriti najmanju obavezu.

Krenimo odozdo s puzajućom verbenon, koja će se mnoštvom malih šarenih cvjetova "preliti" iz sadne posude i poslužiti kao temelj ovog živog kolaža. Veseli nas u crvenoj, bijeloj, roza, ljubičastoj i meni omiljenoj plavoj boji, a njezini cvjetovi mogu biti jednobojni ili šareni, te, što je najvažnije, uz redovito zalijevanje prisutni tijekom cijelog proljeća i ljeta.



Dobro podnosi sunce, ali moja je preporuka da je u slučaju jako osunčane pozicije ne ostavljate u plastičnoj lončanici, jer će se sušiti bez obzira na zalijevanje.

Nešto viša, grmolika je hortenzija, koja će narasti i preko metra u visinu, a čije će vas velike cvjetne glavice u rasponu boja identičnom kao u verbene, također oduševljavati tijekom svih mjeseci koje provodimo na otvorenom.

Iako slovi za biljku ozbiljnih vrtlara, jer se bojom cvjetova može manipulirati dodavanjem kiselosti tlu, pa će u kiselijoj zemlji tako uspijevati plavi cvjetovi, a u manje kiseloj rozi i crveni.

I bez posebnih intervencija ispunit će opuštena očekivanja svih onih sklonih spontanijem pristupu. Valja pripaziti na to joj damo dovoljno zemlje i prostora, te da je smjestimo u sjenoviti dio terase, ili onaj izložen jutarnjem suncu, i mnogo vode svakog dana.



Povrh svega neka se nadvije pavitina - penjačica brzog rasta, koja u raznim bojama, mnogih vrsta cvjeta od travnja do rujna, penjući se uz zidove, pergole i ograde. Jedna je od najzahvalnijih i stoga omiljenih biljaka za stvaranje sjene, u našim krajevima gdjegod čak samonikla, koja prije svega zahtijeva dovoljno veliku uzgojnu posudu.

Najbolje će uspijevati na polusjenovitoj poziciji, zaštićenoj od vjetra, s time da joj od pretjeranog izlaganja suncu najvažnije zaštititi korijen. Kod sadnje stoga povedite računa da ga smjestiti barem 10 centimetara ispod površine i po mogućnosti prekrijete malčom.

Osnove sadnje

Kod sadnja lončanica potrebno je dno odabrane posude, a u mom su se iskustvu one glinene pokazale najpouzdanijima, prekriti tankim slojem kamenčića, ili glinenih krhotina, kako bi osigurali dobru drenažu. U sadnu zemlju koju ćemo potom dodati valja pažljivo smjestiti odabrane sadnice, te ih obilato prekriti zemljom.

Treba paziti da je gornji vrh korijena dobro pokriven, stoga zemlju moramo dodati do vrha sadne posude te ju pomiješati s odabranim gnojivom - preporučujem dehidrirano kokošje, koje ne pogoduje razvoju bakterija, pa sve dobro utisnuti i obilato zaliti vodom.

 

18. travanj 2024 12:11