StoryEditorOCM

jedino oružjePoljoprivrednici iz doline Neretve nadaju se da se crni scenarij neće ostvariti: Ako bude trebalo, palit ćemo gume!

26. veljače 2018. - 09:30

Najave polarne hladnoće u dolini Neretve zabrinule su stanovnike, poglavito poljoprivrednike. Iako se svi nadaju da se neće ostvariti crni scenarij te da će snijeg i temperature od desetak stupnjeva ispod nule zaobići ovaj kraj, nadležne službe u Metkoviću pripravne su za snijeg.

Kako doznajemo, nabavljene su znatne količine soli za ulice, a u slučaju potrebe aktivirat će se i stožer Civilne zaštite koji vodi zamjenik gradonačelnika Damir Rajić. Angažirat će se i dva traktora za čišćenje ulica ako padne više od pet centimetara snijega.

Temperature ispod ništice ugrozile bi poljoprivredu, plasteničku i povrtlarsku proizvodnju te nasade mandarina koji se još nisu oporavili od lanjskoga leda. U ovom trenutku nema načina da ih se zaštiti od polarnih hladnoća na otvorenom prostoru.

– Ako vrijeme bude mirno mogle bi se paliti automobilske gume, kako bi se bar malo ublažio ledeni udar – pojasnio nam je agronom Robert Doko.

Voćke su uglavnom u fazi mirovanja. Krenule su rane sorte bresaka i badema, a niske temperature bi ih mogle uništiti. Što se tiče mandarina, ako ledeni udar bude do pet stupnjeva ispod nule i kratkotrajan ne bi trebalo biti značajnijih posljedica. Međutim, niže i dugotrajnije temperature mogle bi ostaviti posljedice na voćkama.

– Loše je što su lani u siječnju stradale mandarine i brojne plantaže su u fazi oporavka te ne bi mogle podnijeti novi val hladnoće – kazao je Doko.

Deset stupnjeva ispod ništice prognozira se za srijedu i četvrtak, što je vrhunac ledenog vala ove zime. Iz komunalnog poduzeća pozivaju građane da zaštite svoje vodomjere i cijevi kako uslijed niskih temperatura ne bi došlo do puknuća.

18. travanj 2024 07:19