StoryEditorOCM

Nije sve izgubljenoPitanje štete od mraza preraslo u veliki politički problem: državni je novac zaobišao poljoprivrednike, hoće li ih spasiti žalbe i EU fondovi?

9. veljače 2018. - 14:05

Neretvanski poljoprivrednici koji su nezadovoljni dobivenim novcem za ublažavanje šteta od lanjskog mraza što im ga je isplatila RH iz vlastitih sredstava, uskoro će moći aplicirati na sredstva iz EU fondova kroz Mjeru 5. Riječ je o novcu iz europskih strukturnih fondova kojim se obnavljaju uništeni trajni nasadi bilo u požarima bilo u elementarnim nepogodama, poput polarne zime koja je u siječnju prošle godine pogodila Metković i dolinu Neretve.

Podsjetimo, u raspodjeli novca najlošije su prošli poljoprivrednici s područja grada Metkovića, koji su dobili samo 379 tisuća kuna za štete od prošlogodišnjeg leda.

Stoga su oči ovdašnjih poljoprivrednika uprte upravo u ovu mjeru i nadležne gradske institucije, od kojih traže razumijevanje i pomoć kako bi se barem malo ublažile štete na trajnim nasadima mandarina.

Mjera iz EU fonda pod nazivom "Obnavljanje poljoprivrednog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima te uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti", kojom bi se obnovilo poljoprivredno zemljište, trebala bi krenuti do sredine veljače.

Podsjetimo, poljoprivrednici s područja Metkovića nezadovoljni su raspodjelom novčanih sredstava za ublažavanje šteta od leda. Od 500 poljoprivrednika koji su prijavili štetu, samo je njih četrdesetak dobilo novac, dok ostali nisu dobili ništa.

Kako se već pisalo, došlo je do greške pri ispunjavanju obrazaca za prijavu štete jer su se, primjerice, trajni nasadi prijavljivali na obrascima na kojima je trebalo prijaviti štete na urodu povrtlarskih kultura.

Za ovakav propust prozvana je bivša Mostova vlast i gradonačelnica Katarina Ujdur, u čijem se mandatu to dogodilo, da bi HDZ-ova vlast i gradonačelnik Dalibor Milan naslijedili taj vrući krumpir. Neslužbeno doznajemo da će se aktualna gradska vlast pokušati žaliti na županijsko Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

 
Problem je prevelik za ovdašnje poljoprivrednike koji su imali štete na nasadima mandarina i nisu dobili ništa, dok su, primjerice, njihovi kolege iz Opuzena za iste procijenjene iznose štete dobili po 6000 kuna.

Stipe Gabrić Jambo zatražio je na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća višestranačku istragu o isplati štete, koju je nazvao sramotnom. On smatra da je gradsko Povjerenstvo za procjenu šteta nemarno radilo i da je glavni krivac za to što novac nije došao u Metković.

– Kako se moglo dogoditi da Metković dobije sramotnih 300 tisuća kuna, a da Opuzen dobije 7,3 milijuna kuna? Kako to da su u Opuzenu i Slivnu priznate štete na mandarinama, a u Metkoviću nisu? Jesu li sve prijave obrađene i protokolirane? – pitao se Jambo.

Čini se da će gradska vlast ipak pokušati pomoći ogorčenim poljoprivrednicima, koji će se moći žaliti županijskom Povjerenstvu za procjenu šteta.

– Listao sam prijave i uvidio sam brojne greške. Mnogi uopće nisu prošli kroz sustav Apis. Poljoprivrednici u Metkoviću zakinuti su za više od milijun kuna. Meni dnevno dolazi desetak ljudi i pitaju kad će dobiti novac. Njih nije briga tko je kriv za ovakvu situaciju – kazao je gradonačelnik Dalibor Milan.

Pitanje lanjske štete od leda tako je preraslo u veliki politički problem, a bivša gradonačelnica Katarina Ujdur (Most) ne prihvaća kritiku niti priznaje pogrešku. Ona je čak predložila da se osnuje povjerenstvo iz Ministarstva financija te da se provjeri što se i kako radilo.
20. travanj 2024 00:44