StoryEditorOCM

bolesti prijetePoprskajte voćke bakrom! Struka savjetuje kada i kako provesti zaštitu

Piše Savjetodavna služba
14. studenog 2017. - 19:31

Upozoravamo proizvođače voća da je stigao period jesenskog plavog prskanja bakrom. Preporuča se prvo prskanje obaviti u jesen nakon opadanja 30-50% lišća, a drugo kada opadne svo lišće.

Ne treba čekati da opadne svo lišće jer se kroz ranice mogu ostvariti infekcije ukoliko u periodu opadanja lišća imamo relativno toplo (iznad 0C) i vlažno vrijeme.

Posebno je važna kvaliteta prskanja zbog toga što je voćke potrebno dobro “okupati“ otopinom sa svih strana jer uzročnici bolesti prezimljuju na kori, granama i u pukotinama kore. Za štetnike je potrebno preparatima dodati i mineralno ulje (potrebno je oko 10 litara pripravka za dobro razvijenu voćku).

Kod koštičavih voćaka tretiramo protiv najznačajnijih bolesti koje prezimljuju na grančicama, kori ili ispod ljuskica pupova zaraženih voćaka. To su kovrčavost lista breskve (Taphrina deformans), monilija (Monilia sp.), šupljikavost lišća i plodova (Stigmina carpophilla), bakterijski rak (Pseudomonas spp.) koji uzrokuju rak rane i izumiranje grana, a kod marelice i tzv. apopleksiju ili apoplektično venuće.

Kod bajama također suzbijamo navedene bolesti jer ga napadaju iste, bez obzira što spada u lupinasto voće.
 
Stoga preporučujemo provedbu zaštitnih mjera s raspoloživim i dozvoljenim pripravcima prema podacima o registriranim SZB u RH koji se vode u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenog sredstava za zaštitu bilja!

Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe.

Silvija Grbić Atelj, dipl. ing. agr.
PSS, Zadarska županija

 

24. travanj 2024 02:05