StoryEditorOCM

struka upozoravaVažna obavijest proizvođačima breskvi i nektarina: gusjenice oštećuju plodove, provedite zaštitu!

Piše Savjetodavna služba
27. lipnja 2017. - 16:46

Upozoravamo proizvođače breskve i nektarine na pojačani let bresvinog moljca (Anarsia lineatella) i breskvinog savijača (Cydia molesta)  2. generacije, na opažačkim mjestima te da je dostignut prag odluke. Gusjenice 2. generacije i naredne 3. i 4. oštećuju plodove te je potrebno provesti zaštitu.

Stoga preporučujemo provedbu zaštitnih mjera s raspoloživim i dozvoljenim  pripravcima prema podacima  o registriranim SZB u RH koji se vode u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Protiv breskvinog moljca  preporučamo jedan od navedenih pripravaka: Decis 2,5 EC, Runner 240 SC, Affirm, Coragen, te protiv breskvinog savijača iste pripravke uz iznimku Avaunta EC koji ima dozvolu i protiv savijača.

Napominjemo da je potrebno voditi računa o sortama koje su u berbi i one koje su pred berbom da se upotrebljavaju pripravci s najmanjom karencom. Decis 2,5 EC ima karencu 3 dana, Runner 240 SC, Affirm i Avaunt EC imaju 7 dana te Coragen 14 dana.

Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenog sredstava za zaštitu bilja!

Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe


Silvija Grbić Atelj, dipl. ing. agr.
PSS, Zadarska županija

20. travanj 2024 01:04