StoryEditorOCM

napada u punoj zrelostiOctena mušica stigla je iz Azije, a najezda se munjevito širi po cijeloj Hrvatskoj: stručnjaci otkrivaju jednostavnu i učinkovitu metodu suzbijanja tog opasnog štetnika

Piše Savjetodavna služba, Mario VUKSAN
19. lipnja 2017. - 23:47
Drosophila suzukii

Na području Splitsko-dalmatinske županije u prošloj godini zabilježene su značajnije ekonomske štete s octenom mušicom ploda (Drosophila suzukii) na breskvama (zaleđe Omiša-Tugari) te na vinovoj lozi (područje Kaštela na sorti Crljenak kaštelanski). Tijekom ove godine na više lokaliteta zabilježena je prisutnost i šteta od octene mušice ploda na trešnjama.

Na višnji maraski pojavio se novi opasan štetnik, a napada i druge vrste! Širi se i u unutrašnjosti i na primorju, evo kako se obraniti

Obzirom da se radi o polifagnom štetniku koji ima više biljaka domaćina (trešnja, višnja, breskva, nektarina, smokva, kupina, malina, grožđe, kivi, kaki i dr.) očekuje se njegova daljnja aktivnost i selidba štetnika sa biljke domaćina na drugu biljku domaćina ovisno o vremenu dozrijevanja plodova.

U cilju smanjenja mogućih šteta preporučujemo uključivanje što većeg broja posjednika voćnjaka, vinograda i privatnih vrtova u okućnicama da se aktivno uključe u smanjenje populacije štetnika korištenjem lovki s hranidbenim atraktantom - kažu u Poljoprivredno-savjetodavnoj službi Splitsko-dalmatinske županije.

Lovke se rade od plastičnih boca na kojoj se izbuše rupe promjera oko 5 mm, 3-5 cm ispod vrha čepa boce. U boce se ulije jabučni, vinski ili kombinacija jabučnog i vinskog octa do polovice zapremine. Mamci se postavljaju u krošnje voćaka ili trsove oko mjesec dana prije dozrijevanja plodova.

U Republici Hrvatskoj za sada ne postoje registrirana sredstva za suzbijanje ovog štetnika.

Opasna i za višnju

Iz Poljoprivredno-savjetodavne službe Zadarske županije već su upozorili voćare, prvenstveno višnje maraške, da sad, neposredno pred berbu, postoji opasnost od napada jednog, do prije dvije-tri godine, nepoznatog štetnika - octene mušice ploda.

Pojava tog sitnog insekta koji prouzrokuje truljenje i opadanje plodova, srećom, još nije zabilježena, a dipl.ing. Ivan Šimičević iz PSS-a objašnjava svoj apel ovako:

– Ta mušica napada u punoj zrelosti ploda, u sadašnjem slučaju, višnje maraške. Unazad dvije-tri godine s područja Prkosa proizvođači maraške su nam javljali o velikom opadanju plodova koji je prouzročen napadom tog insekta. Sad, ne možemo znati hoće li se ove godine dogoditi ista stvari, ali ipak preporučujemo zaštitu s nekim od sredstava kratke karence jer je vrijeme berbe. Naime, kad se i ako napad dogodi već će biti kasno.

Ing. Šimičević objašnjava kako je octena mušica stigla iz Azije, iz Japana unatrag nekoliko godina, a u nas nema zaštitnih sredstava namijenjenih isključivo tom nametniku pa se preporučuju uobičajeni insekticidi za zaštitu voća.

Isti insekt prijete i drugom voću u zrenju, i u priobalju i na kontinentu. Napada i plodove malina i kupina i druge grmolike biljke, a stigao je u Europu, kako je to slučaj s nametnicima s drugih kontinenata, vjerojatno s teretima trgovačkih brodova.

Ako se pojavi, prouzročit će velike štete uzgajivačima višnje maraške, jedne od važnijih komercijalnih voćnih kultura u Ravnim kotarima kojima je samopouzdanje ionako poljuljano niskim otkupnim cijenama zadnjih nekoliko godina.

24. travanj 2024 13:56