StoryEditorOCM

tropska atrakcijaMasline i loza? Ma kakvi, novi hit je - avokado! John je došao iz Kalifornije i na otoku posadio najveću plantažu u Hrvatskoj

18. lipnja 2017. - 09:38
'Uspio sam iz koštice uzgojiti dva avokada', kaže Željko Vojković u društvu Repanicha

John Repanich, farmer iz SAD-a viških korijena, sa suprugom Patriciom, Amerikankom koja je u međuvremenu dobila i hrvatsko državljanstvo, od 1999. provodi svoje umirovljeničke dane u uvali Brgujac na južnoj strani otoka Visa.

Na upit zašto su se odlučili za život na škoju na kojem prije nikad nisu bili, Repanichi kažu:

- Mir, životni stil "polako", čist zrak, dobri ljudi, moja dobra obitelj Repanich iz Dračevog polja, pogled, more… Odlično je ovdje, najbolje na svijetu.

Nakon što je uz pomoć supruge prije sedam godina zasadio dvadesetak stabala avokada, i time podigao najveću plantažu toga tropskog voća u Hrvatskoj, ohrabren dobrim rezultatima, John je ovih dana, u svojoj 77. godini, iznad kuće u Brgujcu posadio još 150 sadnica. Zbog novog nasada Višanin je morao otputovati do talijanske Sicilije, jer ih u Lijepoj našoj nije bilo moguće kupiti.

Repanichi su razmišljali i o dopremanju sadnica iz SAD-a, ali su radi dugotrajnog transporta, mogućeg propadanja mladica i carinskih troškova odustali od te ideje.

- Uzgajamo avokado za našu zabavu, užitak i profit. Bili smo poljoprivrednici u Kaliforniji oko 40 godina, i tamo imali plantažu oraha - ističe John i dodaje:



- Sada smo u mirovini i htjeli smo neku dobru, zanimljivu aktivnost koja bi nas držala u dobroj kondiciji na Visu. Naša najstarija stabla avokada imaju sedam godina, daju obilan plod i dokaz su da avokado može rasti na jadranskom otoku. Osim juga, ove zime je bilo i malo problema s niskim temperaturama, stoga smo vodili računa da nove sadnice budu otpornije na vjetar i na hladnoću. One bi trebale godišnje rasti oko metar u visinu i ako ih se ne obrezuje, mogli bi doseći visinu između šest i osam metara. Također, očekuje se da će početi davati prve plodove već sljedeće godine.

Kod Repanicha smo zatekli u posjetu i njihova susjeda Željka Vojkovića, vrsnog viškog uljara koji nam se pohvalio da su i njega "zarazili" avokadom, te da je i on postao ponosni vlasnik dvaju stabala.

- Uspio sam iz koštice uzgojiti dva avokada. Prije mjesec dana presadio sam ih iz pitara u zemlju, u Brgujcu. Primili su se i već su narasli, te su im izrasla po tri lista - naglašava Vojković i dodaje:

- Avokado je postao atrakcija, sve više ljudi dolaze u Brgujac vidjeti plantažu i uvjeren sam kako će otok Vis, uz maslinovo ulje i vino, uskoro postati poznat i po tropskim plodovima.

No, John i Patricia ne skrivaju da će uskoro morati rješavati još jedan problem, a to je izgradnja dobre marketinške mreže, ali to su već slatke brige.

Vitaminska bomba

Avokado je tropsko voće koje se često naziva aligatorska kruška. Okrugao je i zelene boje, a može težiti i do dva kilograma. Avokado ima čvrstu koru, meso koje okusom podsjeća na kombinaciju tvrdo kuhanog bjelanjka i maslaca.

Ovo voće se često koristi za pripremu juha, salata ili kao prilog raznim jelima, a bogato je nezasićenim masnim kiselinama. Osobe koje žele smršavjeti često izbjegavaju avokado jer navodno sadrži mast, što je mit. Sadrži čak triput više kalija i kalorija od banane. Bogat je vitaminima A, C i E, te folnom kiselinom, kalcijem, željezom i kalijem.

 

19. travanj 2024 13:09