StoryEditorOCM

nezapamćena štetaMedvjed-grdosija i divlje svinje uništile više od pedeset stabala trešanja, a što se zapravo dogodilo, teško mogu odgonetnuti i oni najiskusniji...

2. lipnja 2017. - 11:15

Da je golemi smeđi medvjed stalno prisutan u Zabiokovlju, svjedok je i Marko Kalajžić iz Žeževice kojemu je ovaj gorostas u samo dva dana počinio enormnu štetu na nasadu trešanja.

Prema prvim procjenama šteta se kreće i do nekoliko desetaka tisuća kuna. Što se zapravo dogodilo u Žeževici, točnije na lokalitetu Moćni doci, teško mogu odgonetnuti i oni najiskusniji.

- Kada sam tog jutra došao u voćnjak, nisam vjerovao svojim očima. Na sve strane razbacane slomljene grane i izgaženi slatki plodovi kojima se bome dobrano osladio. Uništeno mi je više od pedeset stabala starih od četiri do osam godina, a da ne govorimo o šteti na plodovima koja je enormna. Sumnjam da je štetu počinio samo medvjed, kako to govore ovdašnji lovci, bojim se da su se mojim trešnjama pogostile i divlje svinje, što nije prvi slučaj - jada se Marko Kalajžić, koji u svom voćnjaku raširenom na nekoliko lokacija ima preko 600 stabala trešanja.

Naime, obilaskom terena predstavnici tamošnje lovačke udruge, zajedno s lovnim inspektorom, utvrdili su da se definitivno radi o medvjedu, ali i o divljim svinjama koji su udruženim snagama uništili ovogodišnji prinos trešanja.

Prema njihovim procjenama, pretpostavlja se da se radi o kapitalnom grlu smeđeg medvjeda jer su se polomljene grane nalazile na visini od 2.80 do 3.50 metra.

Ova grdosija se najvjerojatnije spustila s obližnjeg Biokova, što ne začuđuje jer vrijeme je dozrijevanja raznog voća, pa se i divljač odlučila osladiti.

- Veliku štetu počinile su i divlje svinje koje su zbog učestalih napada vukova spas odlučile potražiti na tom skučenom prostoru između autoceste, državne ceste DC 62 i neprekidnog lanca stambenih zgrada uzduž te prometnice. Ma bilo kako bilo, šteta je uistinu velika. Ne pamtim da se ovako što ili slično dogodilo na ovim prostorima - kaže predsjednik lokalne Lovačke udruge "Kamenjarka" iz Grabovca Miro Šarić.

Na tom području za medu se znalo i ranije, a prije četiri godine primjerak smeđeg medvjeda primijećen je tu na vratima Splita, točnije na brdu Perunu ponad Podstrane.

Kakva ga pak sudbina čeka sada, teško je prognozirati. Ipak je to zaštićena vrsta, ali onako ispod glasa lovci vele da nije riječ o samo jednom primjerku koji tumara od Biokova do Mosora i natrag, nego je njihov broj ipak malo veći.

Medo stigao iz BiH

Veliki lovni znalac i svojevrsni kroničar kretanja divljači na tom području Ivica Buljubašić tvrdi da medo nije nikakva novost. Nedavno je viđen i u blizini Zagvozda, i to u nekoliko navrata.

- Svake zime moguće je vidjeti medvjeđe tragove u snijegu. Čujte, vremena se mijenjaju, pa tako i navike divljači. Ljudi je sve manje i očekivati je onda da nas posjećuju vukovi, medvjedi i ne znam što sve ne. Medvjedi za mirom i hranom stižu iz susjedne Bosne i Hercegovine i tu ostaju. Koliko ih ima, o tome se da diskutirati, u svakom slučaju, njihov je broj u porastu - tvrdi Ivica Buljubašić.

19. travanj 2024 05:11