StoryEditorOCM

izmjene Nacionalnog programaPoboljšane mjere 'Vinske omotnice' APPRRR-a

Piše PSD
22. svibnja 2019. - 20:06
Rade Županović

– Mi smo se za "Vinsku omotnicu" prijavili 2015. godine na jedan od prvih natječaja i to za mjeru restrukturiranje i konverziju vinograda. To je mjera koja osigurava podizanje novog nasada uz uvjet da se ugase stari nasadi i na istoj površini podignu novi, uz financiranje od 50 posto povrata na neto iznos. Podigli smo hektar vinograda autohtone sorte "babić" na našem vlastitom terenu – kazao nam je vinar Rade Županović, koji je među prvima aplicirao za mjeru iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina.

– Naš projekt je vrijedan oko 300.000 kuna, a kroz projekt Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoj vratili smo otprilike 120.000 kuna. Ostalo je bila naša investicija. Imali smo dosta problema u osiguranju sredstava, ali s novim, aktualnim natječajem Agencija pruža novu mogućnost – daje garanciju za onoga tko se prijavi na natječaj – kazao nam je Rade Županović, ne krijući kako je u prošlom programskom razdoblju zbog toga bila vrlo mala iskoristivost "Vinske omotnice".

– Sada će, uz nove uvjete, i rezultati biti bolji – vjeruje Županović, ističući kako mu je i dalje cilj aplicirati na natječaju za "Vinsku omotnicu", ovoga puta za gradnju vinarije.

Ana Golubić (na slici dolje), pomoćnica ravnateljice APPRRR-a je sa suradnicama na jednoj od uvodnih radionica ovogodišnjeg "Vinskog podruma" predstavila izmjene Nacionalnog programa pomoći sektoru vina od 2019. do 2023. godine

Na radionici se, između ostaloga, moglo čuti kako se po novome mjera informiranja dodatno sufinancira nacionalnim sredstvima (uz 50 posto EU sredstava uvedeno je državno sufinanciranje do 30 posto prihvatljivih troškova), te je omogućena isplata potpore po završenoj operaciji/aktivnosti/situaciji (isplata "u ratama"). Uveden je i doprinos u naravi, te naknada za gubitak dohotka u mjeri restrukturiranja.

 

19. travanj 2024 17:58