StoryEditorOCM

ne prijeti nestašicaGlobalna vinska statistika: manje se proizvodi, više se pije

Piše M. Č.
26. travnja 2018. - 17:26

Globalna proizvodnja vina prošle je godine bila najniža u posljednjih šest desetljeća, objavila je Međunarodna organizacija vinarstva i vinogradarstva.

Loše vremenske prilike na području Europske unije rezultirale su značajnim padom proizvodnje, u 2017. je proizvedeno 250 milijuna hektolitara vina, što je 8,6 posto manje od proizvodnje u 2016. godini.

Najveće minuse bilježe najveći europski proizvođači, u Italiji je lani proizvedeno 17 posto manje vina nego godinu prije, u Francuskoj taj pad iznosi 19 posto, a u Španjolskoj 20 posto. Izvan Europske unije proizvodnja vina je ostala stabilna. U Južnoj Americi proizvodnja je "izmiješana", Argentina bilježi porast od 25 posto nakon vrlo niske proizvodnje u 2016. godini, dok Čile bilježi pad od šest posto.

Ukupni pad proizvodnje ne znači da prijeti nestašica vina budući da se radi o proizvodu koji se skladišti i ima zalihe. Trenutačno, kažu stručnjaci, nema straha od manjka vina jer je potrebno nekoliko uzastopnih godina niske proizvodnje da bismo se suočili s takvim problemom.

I dok proizvodnja vina pada, konzumacija raste, u 2017. godini popilo se 243 milijuna hektolitara vina, što je 1,8 posto više nego u 2016. godini. Najveći svjetski konzument vina su Sjedinjene Američke Države s 32,6 milijuna hektolitara, slijedi ih Francuska s 27 milijuna hektolitara popijenog vina. Kinesko je tržište sve značajnije, lani se u Kini popilo 3,5 posto više vina nego u godini prije.

Što se izvoza vina tiče, Španjolska je ostala najveći svjetski izvoznik s udjelom od 20,5 posto na globalnom tržištu vina, u 2017. je izvezla 22,8 milijuna hektolitara. Drugi najveći izvoznik je Italija s 21 milijunom hektolitara izvezenog vina prošle godine, dok je Francuska, koja je na trećem mjestu, zadržala vodeću poziciju prema financijskoj vrijednosti lanjskog izvoza s ukupno devet milijardi eura. Usporedbe radi, izvezeno španjolsko vino vrijedno je 2,8 milijardi eura. 

24. travanj 2024 04:49