StoryEditorOCM

nema odvodnjeIako je čak pola milijuna trsova pod vodom, stručnjaci umiruju vinogradare: Lozi dobro dođu ovakve poplave!

7. prosinca 2017. - 08:54
Rastok: vinova loza pod vodom

Obilne oborine koje su proteklih nekoliko dana pogodile Vrgoračku krajinu donijele su poplave u poljima, a snijeg u brdsko-planinskim selima.

Pod vodom su se našli brojni trsovi vinove loze u Jezeru i Rastoku, no agronomi ističu da zbog toga neće biti nikakvih ozbiljnih šteta na vinovoj lozi.

– Može se reći da je pod vodom u našim poljima oko 500.000 trsova vinove loze, više-manje to je uobičajeno za ovo doba godine, jer nije riješen problem odvodnje iz vrgoračkih polja. Sorte vinove loze koje se sade u našem vinogorju navikle su na ovakve poplave. Možda će ovo malo čudno zvučati, ali vinovoj lozi dobro dođu ovakve poplave u ovo doba godine jer "ubiju" sve nametnike. Problem bi bio kad bi se loza našla u ustajaloj vodi, no kad je ona protočna, onda nema velikih šteta i opasnosti – kaže dipl. ing. Goran Franić, stručni suradnik za poljoprivredu u Gradu Vrgorcu.

 
Problem bi, međutim, mogao nastati na drugim kulturama, ponajprije na luku i kapuli (na slici iznad). Mještani Oraha apelirali su na Hrvatske vode da im očiste kanale kako njihove poljoprivredne kulture ne bi bile poplavljene. No, čini se da apel nije urodio plodom, prva veća kiša donijela je glavobolje za vlasnike OPG-ova u tom selu.

– Što se tiče luka i kapule, tu su već problemi, moglo bi doći do truleži – istaknuo je agronom Franić.

U Kozičkim Poljicima, Mijacima i Žlibini, vrgoračkim selima koja se nalaze na više od 500 metara nadmorske visine, ciklona je donijela snijeg, što je razveselilo brojne vikendaše koji svakog vikenda iz Splita i Makarske "potegnu" do svojih rodnih sela.

Školaraca više nema u ovim selima, stoga snijeg samo može razveseliti vikendaše, jer oni malo stariji koji su ostali živjeti u ovim selima baš mu se puno i ne raduju.
18. travanj 2024 09:36