StoryEditorOCM

prestižna nagrada 'decantera'Ovo je najbolje vino na svijetu, možete li pogoditi koliko košta boca?

3. srpnja 2017. - 12:20

Prosječnom potrošaču itekako povoljan čileanski malbec proglašen je već drugi put najboljim vinom na svijetu, a zapanjuje činjenica kako je za njega potrebno izdvojiti manje od pet funti!

Ljeto je idealno za rashlađivanje dobrom čašicom, zahvaljujući internet kupovini sve nam je dostupno, a La Moneda Reserva Malbec košta nevjerojatnih 4.37 funti! Okusom i kvalitetom potukao je tisuće drugih vina na manifestaciji Decanter World Wine Awards, a titulu su potvrdila i brojna istraživanja i kušanja ljubitelja vina diljem svijeta.

Testirano je u kategoriji sa 16 tisuća crnih i bijelih vina koji su pristigli sa svih krajeva svijeta, a napravilo ih je nešto više od 240 stručnjaka.

Pobjednički Malbec opisan je kao nezaboravna kombinacija svježe zdrobljenog tamnog voća, kremaste vanilije i paprenog okusa, a u obzir je uzeta i niska cijena u odnosu na iznimnu kvalitetu. Već u večeri kada je proglašeno najboljim, vino je doslovno razgrabljeno s polica trgovina diljem svijeta.

Inače, krvavo crveno vino od sorte je koja potječe iz Bordeauxa, a osvojila je Južnu Ameriku. U Bordeauxu ga miješaju s poznatijim sortama cabernet sauvignonom, cabernet francom i merlotom da im osigura boju i eleganciju, ali vrlo rijetko spominju da ga ima u njihovim velikim vinima.

Zapravo, u Francuskoj nikad nije bilo velikih vina od malbeca i rabili su ga kako bi boljim sortama osigurao kiselost. U Argentini, međutim, daje iznimno složena, puna vina koja mirišu po crvenom bobičastom voću i začinu, a okus im je po murvi i kupinama. Očito, ta je kombinacija dovoljna za pobjedu!

Inače, La Moneda je najveći čileanski izvoznik vina, izvozi više od 80 milijuna litara godišnje u 25 zemalja. Računica kaže kako je to 107 milijuna boca u izvozu, a staklenke se, usputno rečeno, pune u Britaniji.

19. travanj 2024 10:47