StoryEditorOCM

provedite zaštituPSS: Očekuje se jači napad muhe zbog preklapanja druge i treće generacije!

Piše PSD.
16. rujna 2016. - 16:58
muja

Šibensko-kninska županija

Na kontrolnim punktovimana i dalje se bilježi let 2. generacije maslinine muhe (Bactrocera oleae) visokog do vrlo visokog intenziteta.

Vremenske prilike koje se najavljuju tijekom vikenda i narednog tjedna pogoduju razvoju ličinki maslinine muhe.

Pregledom uzoraka plodova uzetih na različitim lokalitetima na području Šibensko-kninske županije bilježi se postotak aktivnih uboda (jaje+ličinka) iznad praga štetnosti, ovisno o lokalitetu isti se kreću od 10-20%.

Preporuča se tijekom narednog tjedna izvršiti kurativno tretiranje maslina (tretiranje širom, cijele krošnje) jednim od pripravaka koji imaju dozvolu.

Izuzetak od navedenog su lokaliteti gdje su masline patile sušu, a plodovi su vidno smežurani. Na takvim lokalitetima preporuča se uzmanje uzorka plodova i pregled istih (100 plodova po lokalitetu), a mjere zaštite prilagoditi dobivenim rezultatima.

Kurativno tretiranje (tretiranje širom, cijele krošnje) opravdano je provoditi kada se broj aktivnih uboda (jaje+ličinka) kreće između 10 -15%.

Za tretiranje cijele krošnje može se koristiti jedan od pripravaka čija je djelatna tvar:
- Dimetoat (ROGOR 40, CALINOGOR, CHROMOGOR, PERFEKTHION) – K  42 dana
- Fosmet (IMIDAN 50 WG) – K 21 dan
- Deltametrin (DECIS 2,5 EC, DECIS 100 EC, DECA 25 EC) – K 7 dana

Prije primjene pažljivo pročitati cijelu uputu te pripravke koristiti prema uputama proizvođača!

Registrirana poljoprivredna gospodarstva OPG/PG mogu nam se obratiti za individualno savjetovanje kroz savjetnički paket ZAŠTITA BILJA!

NAPOMENA!

Korisnici sredstava za zaštitu bilja nakon tretiranja imaju obvezu ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja, a praznu ambalažu propisno zbrinuti.

Skupljanje ambalažnog otpada SZB provest će se 20.09.2016. u Primoštenu Burnom, Draga 6, od 10:00 -11:30 i u Drnišu lokalitet Cecela od 13:00-15:00.

Podsjećamo na zakonsku obvezu pregleda uređaja za primjenu pesticida (prskalice, atomizeri)  Svi uređaji za primjenu pesticida do 26.11.2016. moraju biti barem jednom pregledani u ovlaštenim ispitnim stanicama.

Od pregleda su izuzete sve ručne prskalice, leđne prskalice na mehanički, baterijski i motorni pogon i leđni raspršivači na motorni pogon.

Gordana Kožarić-Silov dipl. inž. agr.
pss, Šibensko-kninska županija

Zadarska županija:

Upozoravamo maslinare širom naše županije, kako se maslinina muha (Bactrocera oleae) lovi sve jačim intenzitetom na svim motriteljskim pozicijama, a najjače i najopasnije u podvelebitskome kraju (Starigrad – Paklenica). 

Na plodovima su zamijećeni ubodi ovoga štetnika u skoro svim maslinicima, a u većini njih i već ostvarene štete s ličinkama i kukuljicama. Postoci značajno variraju i ovisni su o specifičnosti mikrolokaliteta (blizina vode, mora, mikrodepresija itd.).

Budući se očekuje promjena vremena već početkom ovoga vikenda s kišom i znatno nižim temperaturama, to će pogodovati još jačem napadu spomenutoga štetnika, kada su moguće i najveće ekonomske štete. Posebice stoga što se očekuje preklapanje druge i treće generacije.

Stoga preporučujemo svim maslinarima s područja naše županije neka nakon ovoga vikenda, kada to dopuste vremenski uvjeti, provedu zaštitne mjere u svojim maslinicima. 

Posebice oni maslinari, koji nisu postupali prema našoj preporuci od 2. rujna. Nužno je provesti tzv. kurativnu metodu i izvršiti tretman „širom“ (tretirati cijeli nasad i cijelu krošnju) s jednim od dozvoljenih sredstava na osnovu djelatne tvari: 
- deltametrina (Decis 2,5 EC, Decis 100 EC), čija je karenca je 7 dana ili  
- fosmeta (Imidan 50 WG), čija je karenca 28 dana.

Budući će se promjenom vremena stvoriti uvjeti i za pojavu i širenje bolesti paunovoga oka (Spilocea oleagina), valja također provesti zaštitne mjere s jednim od dozvoljenih sredstava u ovo vrijeme:
- Neoram WG (karenca 15 dana) ili
- Stroby WG ili (karenca 30 dana)
- Difcor (karenca 30 dana).

Maslinare i dalje upućujemo na praćenje naših obavijesti, kada ćemo se oglasiti kod svake važne promjene.

Ivan Šimičević, dipl. ing. agr.
pss, zadarska županija

25. travanj 2024 13:03