StoryEditorOCM

obiđite maslinike!PSS PGŽ: Let muhe je srednjeg intenziteta

Piše PSD.
30. kolovoza 2016. - 11:01
Muha_1

Na kontrolnim punktovima bilježimo bilježimo let maslinine muhe (Bactrocera oleae) srednjeg intenziteta. 

Radi preciznije kontrole praga štetnosti u vlastitom nasadu i učinkovitosti provedene zaštite maslinarima preporučamo vješanje i/ili zamjenu žutih ljepljivih ploča (u nasadu veličine od 50 do 100 stabala objesiti 2 žute ploče i vršiti tjedno očitanje). Također je potrebno procjenjivati zarazu ploda (pregled 100 plodova).

Prag štetnosti za tretiranje metodom mamaca je ulov od 2 muhe tjedno na običnoj žutoj ploči i/ili 5% napadnutih plodova (jaje + ličinka).

Za provođenje preventivnih tretiranja metodom mamaca predlažemo primjenu pripravka na osnovi spinosada s atraktantom (trgovačkog naziva SUCCESS BAIT).

Prag štetnosti za kurativno tretiranje (tretiranje širom) opravdano je kod 10-15% napadnutih plodova (jaje+ličinka). Za tretiranje širom preporučamo primjenu pripravaka na osnovi dimetoata (trgovačkog naziva ROGOR 40, CALINOGOR, CHROMGOR, PERFEKTHION).

Za procjenu stanja u pojedinačnim nasadima registrirana gospodarstva OPG/PG mogu nam se obratiti za savjetovanje kroz savjetnički paket ZAŠTITA BILJA.

Podatci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Sredstva za zaštitu bilja moraju se stručno upotrebljavati prema uputama, upozorenjima, obavijestima i ograničenjima koja su navedena na etiketi. 

Profesionalni korisnik je obvezan voditi evidenciju o uporabi pesticida. Uređaji za primjenu pesticida koje koriste profesionalni korisnici podliježu redovitom pregledu, do 26. studenoga 2016. godine moraju biti barem jednom pregledani i imati znak o obavljenom pregledu.

Karmen Karlić, dipl. inž. agr.
pss, primorsko-goranska županija

19. travanj 2024 02:36