StoryEditorOCM

važna obavijestPSS Zadar: Bura je napravila štetu, pričekajte da kiša ispere posolicu!

Piše PSD.
26. kolovoza 2016. - 19:57
bura_makarska3-120209

Jako nevrijeme, kiša, pa onda i rijetko pamćena orkanska bura u podvelebitskome kraju ovoga tjedna, ravna onoj sredinom srpnja, čupala  je stabla, lomila grane i stresala jedre već uljem popunjene plodove maslina.

Posljedica spomenutoga nevremena je jaka posolica s druge strane velebitskoga kanala i Novigradskoga mora (Privlaka, Nin, Vrsi, Ražanac, Novigrad…).

Ne bi bilo uputno provoditi bilo kakove zaštitne mjere na tim područjima sve dok kiša ne ispere svu posolicu, jer u protivnomu može doći do snažnih kemijskih reakcija i fitotoksičnosti (štetnosti za biljku).

Sve to nimalo nije omelo ekonomski najopasnijega štetnika masline - maslininu muhu (Bactrocera oleae), koja se nakon kiše što je pala početkom ovoga tjedna (palo je širom naše županije od 10 – 35 litara po četvornomu metru) i nešto nižih temperatura, lovi na svim pozicijama u vrlo niskomu (Tinj, Lepuri, Petrčane), srednjemu (Dugi otok – Žman, Biograd n/m) i pojačanomu intenzitetu (Kožino, Starigrad – Paklenica).

Stoga podsjećamo na ranije danu preporuku vezanu uz redovite obilaske maslinika, uzorkovanje i pregled plodova, te poštivanje praga štetnosti od 5%, kada se treba provesti organizirana primjena „preventivne metode“  uporabom zatrovanih mamaca: SUCCESS BAIT ili BUMUNAL + DIMETOAT ili ECO TRAP VREĆICE.

Ako se pregledom uzorkovanih plodova utvrdi više od 10% aktivnih uboda (jaja + ličinke), tada je nužno provesti tzv. kurativnu metodu i izvršiti tretman „širom“ (tretirati cijeli nasad i cijelu krošnju) s jednim od dozvoljenih sredstavate na osnovu djelatne tvari deltametrina (Decis 2,5 EC, Decis 100 EC), dimetoata (Rogor 40, Chromogor, Calinogor, Perfekthion) ili  fosmeta (Imidan 50 WG).

Obzirom na ponovno povećanje temperatura zraka do kraja tjedna i duže (očekuju se temperature preko trideset stupnjeva), opasnost od ozbiljnijega napada ovoga štetnika je manja, ali vrijedi biti na oprezu i redovito obilaziti maslinike.

Maslinare i dalje upućujemo na praćenje naših obavijesti, kada ćemo se oglasiti kod svake važne promjene.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenog sredstava za zaštitu bilja!

Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe!

Podsjećamo na zakonsku obvezu pregleda uređaja za primjenu pesticida (prskalice, atomizeri), jer svi uređaji za primjenu pesticida do 26.11.2016. moraju biti barem jednom pregledani.

Od pregleda su izuzete sve ručne prskalice, leđne prskalice na mehanički, baterijski i motorni pogon i leđni raspršivači na motorni pogon.

Skupljanje ambalažnog otpada SZB provest će se 31.08.2016. u Nadinskom blatu u vremenu od 08:00 -10:00 sati

Ivan Šimičević, dipl. ing. agr
pss, zadarska županija

20. travanj 2024 05:08