StoryEditorOCM

odgovara mr. štambukKada koristiti sumpor, i u kojoj mjeri? Treba li prskati bakrom u 6. ili 7. mjesecu?

Piše PSD.
3. lipnja 2015. - 02:04
prsk

Poštovani,

Budući da sam na portalu vidio da vam se može poslati upit, to i činim. Ne znači da je samo jedno pitanje, imam ih milijun :)

Zanima me korištenje sumpora u maslinicima, na par članaka sam naišao gdje se spominje da se ne bi trebalo zanemariti korištenje sumpora. Jedan od navoda je i korištenje bakra koji se akumulira, i na kraju taloži u organizmu. Kada koristiti sumpor, i u kojoj mjeri?

Konkretno sredstva na bazi bakra koristim za paunovo oko, odnosno nakon većeg rada u maslinicima, u proljeće i jesen, čak za 2014. g. i tri puta radi kišne godine.

Nadalje, informacije na koje nailazim glede korištenja sredstava na bazi bakra u maslinicima su dosta kontradiktorne. Bakrom polijevam nakon rezidbe, otprilike treći mjesec i na jesen poslije berbe (gnojidbe). Imam osjećaj da to ima efekta kao zaštita biljke nakon "diranja".

Hoću reći da sa ova dva prskanja zaobilazim ono najbitnije, vegetacija tek krene poslije prvog prskanja, a na jesen poslije berbe (kraj 10. mjeseca) već su ustalile kiše, tako da se zaobilazi preventiva na novim izraslim listovima, i pruža mogućnost zarazi paunovim okom.

Trebam li prskati bakrom u 6. ili 7. mjesecu? Smijem li koristiti bakar i sumpor u jednoj smjesi za prskanje?  

Preporučate li korištenje Oleafilla? I isto pitanje, kada točno koristiti Oleafill?

Hvala.

Pozdrav,

Dražen Perić


ODGOVOR:

Korištenje sumpora u maslinicima nema dozvolu, iako ima dobrih rezultata protiv određenih štetnika i bolesti. Dakle, ne mogu Vam preporučit sumpor, jer to ne bi bilo u skladu sa zaštitom u maslinicima.

Korištenje bakra dozvoljeno je u maslinicima, a bakar je dozvoljen i u ekološkoj proizvodnji. Bakar koji se akumulira pri prskanju, on se postepeno razgrađuje, i uvijek treba poštivati karencu kod prskanja maslina sredstvima na bazi bakra protiv paunova oka, ako se to vrši u 9. mjesecu.

Paunovo oko je bolest koja je stalno prisutna u maslinicima, i ljeti i u proljeće i zimi i u jesen. Kad su visoke temperature ljeti i zimi kad su niske temperature, ta bolest miruje. Međutim kad spominjemo prošlu godinu 2014., koja je bila kišna i sa povoljnim temperaturama onda ga je bilo u izobilju. Tad je trebalo prskati i više puta.

S bakrenim sredstvima dobro je prskati tijekom veljače i prve dekade ožujka nakon rezidbe, što ste i sami naveli i u jesen nakon berbe, jer to je dobra zaštita, i ujedno protiv raka masline, jer kad se grane maslina dodiruju prilikom berbe i oštete, vrlo je važno bakrenim preparatima poprskati, protiv paunova oka i raka masline.

Kad je godina kišna, i kad prve kiše počnu krajem kolovoza i početkom rujna, potrebno je tada intervenirati i paziti na karencu prije berbe.

U 6. i 7. mjesecu nema potrebe prskati bakrom, a kako sam Vam odgovorio, sumpor nema dozvolu za prskanje u maslinicima.

Korištenje Oleafilla se preporuča, to je folijarno gnojivo koje u sebi sadrži i element bor. Najbolje ga je koristiti pred vegetaciju, neposredno prije početka cvatnje maslina s drugim preparatima, i nakon pojave prvih malih plodića, kad su veličine zrna papra.

Mr. sc. Stanislav Štambuk

06. travanj 2024 23:43