Možete li mi odgovoriti što sve točno mora biti navedeno na etiketi po EU zakonima? Koje se sve analize trebaju napraviti? Koje nutritivne vrijednosti treba obuhvatiti?
Maja
Odgovor smo pronašli na web stranicama Ministarstva poljoprivrede, a dokumet je objavljen 17. studenog 2014. godine:
Uputa za stavljanje maslinovog ulja i stolnih maslina na zajedničko tržište EU i pri izvozu na treća tržišta
Od dana pristupanja Republike Hrvatske u Europsku uniju, trgovina na zajedničkom EU tržištu, s drugim zemljama članicama postala je slobodan promet, koji se odvija bez carinskih davanja, samim time od 01. srpnja 2013. godine se u trgovini, dakle izvozu iz Hrvatske na treća tržišta primjenjuju svi Ugovori o slobodnoj trgovini koje je EU zaključila s pojedinim zemljama tih tržišta.
Svi subjekti koju posluju s hranom neživotinjskog podrijetla (pa tako i maslinovim uljem) i/ili su prema Zakonu o službenim kontrolama koje se provode sukladno propisima o hrani, hrani za životinje, o zdravlju i dobrobiti životinja („Narodne novine“ br. 81/2013 i 14/2014) u nadležnosti sanitarne inspekcije dužni su provesti registraciju svih svojih objekata sukladno Pravilniku o vođenju upisnika registriranih i odobrenih objekata te o postupcima registriranja i odobravanja objekata u poslovanju s hranom („Narodne novine“ br. 125/08, 55/09 i 130/10).
Ministarstvo zdravlja izdaje Rješenje o registraciji objekta prilikom prvog podnošenje zahtjeva i Izvod iz Upisnika registriranih objekta prilikom prvog podnošenje zahtjeva i po potrebi na zahtjev.
Stavljanje maslinovog ulja na tržište radi prodaje krajnjem potrošaču, regulirano je Pravilnikom o uljima od ploda i komine maslina („Narodne novine“ br. 7/2009 i 112/2009), odnosno Uredbom (EU) br. 1308/2013 Europskog Parlamenta i Vijeća od 17. prosinca 2013. o uspostavljanju zajedničke organizacije tržišta poljoprivrednih proizvoda, Uredbom Komisije (EZ) br. 29/2012 od 13. siječnja 2012. o tržišnim standardima za maslinovo ulje te Uredbom Komisije (EEZ) br. 2568/91 od 11. srpnja 1991. o svojstvima ulja od ploda i komine maslina i metodama njihove analize.
Sukladno članku 2. Uredbe Komisije br. 29/2012, maslinova ulja stavljaju se na tržište radi prodaje krajnjem potrošaču kao pretpakovine čiji je najveći obujam 5 litara. Ambalaža u koju se pakiraju maslinova ulja mora imati zatvarač koji se nakon prvog otvaranja ne može dovesti u prvobitno stanje.
Takva pretpakovina mora biti označena sukladno člancima 3. do 6. spomenute Uredbe kao i odredbama Pravilnika o označavanju, prezentiranju i reklamiranju hrane („Narodne novine“ br. 63/2011, 79/2011 i 90/2013), odnosno sukladno Uredbi (EU) br. 1169/2011 Europskog parlamenta i Vijeća od 25. listopada 2011. o informiranju potrošača o hrani.
Iznimka su maslinova ulja namijenjena za potrošnju u restoranima, bolnicama, kantinama i drugim sličnim objektima, kada države članice mogu odrediti zapremninu veću od pet litara za pretpakovine ovisno o vrsti objekta o kojem se radi.
Napominjemo da su spomenuta pravila, vezana za trženje maslinovih ulja jednaka za sve države članice EU, u Hrvatskoj su u primjeni i obvezujuća su od prije ulaska u EU.
Detaljnije informacije koje se odnose na trgovinu kako u EU, tako i u zemljama koje nisu članice EU, možete naći na sljedećim linkovima:
http://gd.mvep.hr/hr/trgovinska-politika-europske-unije/
http://gd.mvep.hr/hr/zahtjev-za-podrskom-izvozniku/
StoryEditorOCM
kako na tržišteŠto sve treba sadržavati etiketa i koje analize treba napraviti?
23. veljače 2015. - 14:50