StoryEditorOCM

život u zaleđuKada obaviti rezidbu, zaštitu i gnojidbu masline koja raste na 470 metara nadmorske visine?

Piše PSD.
2. veljače 2017. - 12:58
maslina_rezidba3-241109

Poštovani,

Molila bih za savjet. Imam jednu maslinu staru sedam godina, koja fino napreduje i zasađena je na nadmorskoj visini od 470m.

Ove godine je bilo jako hladno, sačuvala sam je od snijega, ali nemam iskustvo, kad je orezati, kad je najbolje vrijeme i treba li je s čim tretirati. Imamo stajsko gnojivo i kad je najbolje pognojiti?

Srdačno,

Lidija Pejović
Crna Gora


ODGOVOR:

Niste spomenuli točnu lokaciju na kojoj je zasađena ta maslina. Ako je to u hladnijem području (dalje od mora), onda i rezidba mora ići malo kasnije.

Obavite rezidbu tijekom ožujka. Hoće li to biti početak, sredina ili kraj mjeseca, ovisi o hladnoći. Bitno je da prođe opasnost od niskih temperatura. Mjesta na kojima ste odrezali grane premažite voćarskim voskom.

Odmah nakon rezidbe, praktički isti dan, okupajte cijelo stablo nekim sredstvom na bazi bakra.

Ubrzo nakon toga pognojite stajskim gnojivom, ali samo u slučaju da to niste učinili na jesen. Pazite da je gnojivo odstajalo, svakako ga zakopajte barem malo u zemlju, a na taj način ćete usput i okopati maslinu, što je također nužna agrotehnička mjera. 

Gnojite cijelu površinu koja je ispod krošnje, čak i malo šire. Ako ste stajskim gnojem gnojili na jesen, onda ga ne trebate davati u ožujku, nego dodajte samo neko gnojivo na bazi dušika.

Matko Rak

16. travanj 2024 12:44