Dragi naši maslinari, uljari i ljubitelji maslinova ulja!

Trebate savjet u vezi zaštite, gnojidbe ili rezidbe? S vašim maslinama događa se nešto čudno, a ne znate o čemu se radi? Želite se samo pohvaliti izgledom svojih maslina ili nam dojaviti neku neobičnu pojavu u masliniku?

Slobodno nam pišite na e-mail maslina@slobodnadalmacija. Pošaljite nam i fotografije. Konzultirat ćemo stručnjake, iskusne uljare i maslinare te nastojati u što kraćem roku odgovoriti.

Kada obaviti rezidbu, zaštitu i gnojidbu masline koja raste na 470 metara nadmorske visine?
Ilustracija HANZA MEDIA
život u zaleđu

Kada obaviti rezidbu, zaštitu i gnojidbu masline koja raste na 470 metara nadmorske visine?

Poštovani,

Molila bih za savjet. Imam jednu maslinu staru sedam godina, koja fino napreduje i zasađena je na nadmorskoj visini od 470m.

Ove godine je bilo jako hladno, sačuvala sam je od snijega, ali nemam iskustvo, kad je orezati, kad je najbolje vrijeme i treba li je s čim tretirati. Imamo stajsko gnojivo i kad je najbolje pognojiti?

Srdačno,

Lidija Pejović
Crna Gora


ODGOVOR:

Niste spomenuli točnu lokaciju na kojoj je zasađena ta maslina. Ako je to u hladnijem području (dalje od mora), onda i rezidba mora ići malo kasnije.

Obavite rezidbu tijekom ožujka. Hoće li to biti početak, sredina ili kraj mjeseca, ovisi o hladnoći. Bitno je da prođe opasnost od niskih temperatura. Mjesta na kojima ste odrezali grane premažite voćarskim voskom.

Odmah nakon rezidbe, praktički isti dan, okupajte cijelo stablo nekim sredstvom na bazi bakra.

Ubrzo nakon toga pognojite stajskim gnojivom, ali samo u slučaju da to niste učinili na jesen. Pazite da je gnojivo odstajalo, svakako ga zakopajte barem malo u zemlju, a na taj način ćete usput i okopati maslinu, što je također nužna agrotehnička mjera. 

Gnojite cijelu površinu koja je ispod krošnje, čak i malo šire. Ako ste stajskim gnojem gnojili na jesen, onda ga ne trebate davati u ožujku, nego dodajte samo neko gnojivo na bazi dušika.

Matko Rak

Komentari: 0