Dragi naši maslinari, uljari i ljubitelji maslinova ulja!

Trebate savjet u vezi zaštite, gnojidbe ili rezidbe? S vašim maslinama događa se nešto čudno, a ne znate o čemu se radi? Želite se samo pohvaliti izgledom svojih maslina ili nam dojaviti neku neobičnu pojavu u masliniku?

Slobodno nam pišite na e-mail maslina@slobodnadalmacija. Pošaljite nam i fotografije. Konzultirat ćemo stručnjake, iskusne uljare i maslinare te nastojati u što kraćem roku odgovoriti.

Dozvoljavaju li klimatski uvjeti sadnju na 20 kilometara od mora?
Ilustracija / Marijan Tomac
uzgoj u unutrašnjosti

Dozvoljavaju li klimatski uvjeti sadnju na 20 kilometara od mora?

Poštovani,

Imamo zemlju u Istri na predjelu Sv. Vinčenat/Kranjčići. Zemlja je udaljena oko 20 km od mora. Zanima nas dozvoljavaju li klimatski uvjeti i udaljenost od mora sadnju maslina na tom području.

Obraćamo vam se jer smo dobili informaciju da je masline poželjno saditi jedino na području koje je okrenuto prema moru. Planiramo sadnju oko 15-20 maslina.

Molimo za savjet.

Kajo Jajić


ODGOVOR:

Sv. Vinčenat ili Savičenta, kako naselje nazivaju lokalno, je na samom rubu mogućeg uzgoja maslina, gledajući od Vodnjana prema unutrašnjosti Istre.

U okolini naselja postoji nekoliko mladih maslinika, isto tako i u blizini susjednih naselja (Smoljanci; Rapanji, Kanfanar...). Nekada se govorilo da je sadnja maslina moguća samo ispod pruge (prema moru), a pokraj Krančića prolazi pruga. 

U svakom slučaju, za sadnju dolaze u obzir samo položaji zaštićeni od istoka i sjevera, na blagim padinama prema moru uz izvjesni rizik od smrzavanja, naročito mladih sadnica, u zimama koje su hladnije od prosjeka. Kad stabla vremenom ojačaju, taj rizik postaje manji.

Sorte za preporučiti su: plominka, istarska bjelica, leccino i oprašivač pendolino.

Da se uzgoj maslina širi i u tom području, pokazuje i ovogodišnja prva izložba maslinovih ulja Kanfanarštine.

Edi Družetić, dipl. ing. agronomije

Komentari: 0