StoryEditorOCM

opasan štetnikZašto je pukla grana puna plodova?

Piše PSD.
22. prosinca 2015. - 19:38
grano

Poštovani,

Imam maslinik na predjelu Sajšćina na otoku Hvaru. Masline su mi dobro rodile, ali je preko noći iz čistog mira (nije bilo vjetra, ni drugih vremenskih neprilika) pukla jedna grana.

Na tren sam pomislio da je možda zbog rodnosti (opterećenja), grana je bila puna plodova, ali sam ispod kore grane vidio nekakve kanale i tamnu masu nalik na marmeladu. Padnutu granu sam nožem rasparao od vrha prema dolje i našli smo nekakvog smeđeg crva.

Zaključio sam da bi mogao biti crv potkronjak. To mi se nije nikad prije dogodilo na maslinama. Samo sam prije nekoliko godina imao sličan slučaj na svom šipku.

Ipak volio bih da se točno utvrdi što je po srijedi i imali li tu mogućnost kakve prevencije i zaštite.

Vinko Grgičević iz Vrisnika, otok Hvar


ODGOVOR:

To je šteta od gusjenice (ličinke) granotoča. Granotoč je leptir i štetnik na preko 150 biljnih vrsta. Među voćkama najrađe napada jabuku, krušku, orah, maslinu, kesten, šljivu, trešnju i šipak.

Gusjenica granotoča jedno vrijeme se hrani na grančicama skupljena u pamučaste niti. Nakon prve prehrane, a u ovisnosti od temperature zraka, buše hodnike u tanjim grančicama masline.

Kada gusjenica naraste, ovaj hodnik postaje joj pretijesan, izlazi iz grančice, ubušuje se u deblje grane. Uslijed gusjeničina bušenja hodnika grane masline se lome i suše.

Moguće štete se prosuđuju na osnovi broja ubušenih gusjenica i godina starosti masline. Prisutnost samo jedne gusjenice u krošnji dvogodišnje masline dovodi do njezina propadanja.

Starije masline mogu podnijeti napad većeg broja gusjenica, ali svakako treba provesti bilo koju mjeru borbe protiv navedenog štetnika.

Borba protiv navedenog štetnika provodi se odrezivanjem zaraženih grana, pri čemu treba paziti da se odreže i dio sa gusjenicom. Mjesto gusjeničina ulaska uočava se po smolastim nakupinama koje se gotovo uvijek izlučuju na ulazni otvor.

Pretraga napadnutih grana, radi uništenja gusjenica, provodi se tijekom rujna.

Gusjenice koje su ušle dublje u grane masline uništavaju se, ako je hodnik ravan, uvlačenjem žice. U protivnom, kroz ulaznu rupu se u hodnik uštrcavaju otopine insekticidnog pripravka na osnovi deltametrina.

Moguće je još u tu svrhu koristiti i limenke spreja koje se u kućanstvima koriste za suzbijanje komaraca, muha, mrava itd. Nakon provedene radnje, ulazna rupa od hodnika zatvori se voćarskim voskom.

doc.dr. sc. Miro Katalinić

24. travanj 2024 17:08