StoryEditorOCM

jesenska gnojidbaStajsko gnojivo: kad i koliko?

Piše PSD.
29. rujna 2015. - 02:48
gnjoj

Pozdrav,

treba mi savjet u vezi gnojidbe. Htio bih pognojiti masline stajskim gnojivom, pa me zanima kada je najbolje to učiniti i koliku količinu upotrijebiti?

Hvala na odgovoru

Josip Deković, Šibenik


ODGOVOR:

Masline se gnoje stajnjakom u jesen, a i kiša u to doba godine rastvara stajski gnoj čime njegove sastojke čini pristupačnima za biljku.

To možemo učiniti od kraja kolovoza pa sve do sredine studenoga. Važno je da je stajnjak "dozrio" (tj. odležao barem 3-4 mjeseca, do godinu dana) jer u suprotnom zbog nerazgrađenog amonijaka može doći do štetnih kemijskih reakcija.

Masline je ovčjim gnojivom dovoljno gnojiti svake 2-3 godine, a kravljim svakih 4-5 godina. Po 1 ha se upotrebljava 5-10 tona, ili 25-50 kg po odraslom stablu.

Ovakva (usput, i ekološka) gnojidba je najpotpunija jer u tlo unosimo sve elemente potrebne za život biljke i istovremeno popravljamo fizikalna, kemijska i biološka svojstva tla. Također, gnojidba stajskim gnojivom je korisna na jako propusnim tlima zbog zadržavanja vlage.

Stajski gnoj se unosi na veće dubine, ali pri tome treba paziti da ne oštetimo korijen masline.

Ova gnojidba je bitna za odgoj plodova te razvoj jesenske vegetacije kao jednog od preduvjeta rodnosti masline u sljedećoj godini.

MASLINA

16. travanj 2024 11:10