Dragi naši maslinari, uljari i ljubitelji maslinova ulja!

Trebate savjet u vezi zaštite, gnojidbe ili rezidbe? S vašim maslinama događa se nešto čudno, a ne znate o čemu se radi? Želite se samo pohvaliti izgledom svojih maslina ili nam dojaviti neku neobičnu pojavu u masliniku?

Slobodno nam pišite na e-mail maslina@slobodnadalmacija. Pošaljite nam i fotografije. Konzultirat ćemo stručnjake, iskusne uljare i maslinare te nastojati u što kraćem roku odgovoriti.

Stajsko gnojivo: kad i koliko?
jesenska gnojidba

Stajsko gnojivo: kad i koliko?

Važno je da je stajnjak "dozrio" (tj. odležao barem 3-4 mjeseca, do godinu dana) jer u suprotnom zbog nerazgrađenog amonijaka može doći do štetnih kemijskih reakcija. Masline je ovčjim gnojivom dovoljno gnojiti svake 2-3 godine, a kravljim svakih 4-5 godina. Po 1 ha se upotrebljava 5-10 tona, ili 25...

Što je to
opadanje lišća

Što je to "šok bakra"?

Opadanje lišća poslije uporabe bakrenih preparata ne treba ocijeniti neuspjehom zaštite, posebno ne velikom štetom, jer se i tako bolesni listovi ne bi mogli izliječiti, nego bi tijekom idućih dana ili mjeseci opali. Zato je bakar izazvao brzo opadanje lišća, koje bi da nije prskano bakrom, kasnije ...

Koje je sredstvo najučinkovitije u borbi protiv svrdlaša?
rogor, decis, imidan...

Koje je sredstvo najučinkovitije u borbi protiv svrdlaša?

Živim na Pelješcu u mjestu Kućište. Imam oko sto stabala maslina, što mladih, što starih. Svaka dva dana obilazim i gledam kako mi plodovi se suše od uboda svrdlaša. Neki dan sam na maslini staroj 5 godina uhvatio oko 50 tih malih bića sličnih mravojedu.

Kada i kako dohranjivati masline tijekom sušnog razdoblja?
odgovara mr. tomac

Kada i kako dohranjivati masline tijekom sušnog razdoblja?

Tijekom mjeseca lipnja u dva navrata sam masline folijarno prihranjivao s Oleafillom. Kako se najavljuje izrazito sušno razdoblje tijekom srpnja i kolovoza, molim Vas da mi odgovorite bi li, kada i s kojim sredstvo trebalo dohranjivati masline tijekom navedenog sušnog razdoblja.

Je li ovo maslinov medić?
odgovara mr. štambuk

Je li ovo maslinov medić?

Pozdrav, možete li mi pomoći kod dijagnoze bolesti? Maslina je stara 6 do 7 godina, možda i manje. Još je cvala pa izgubila svo lišće. Ako je to maslinov medić, što treba učiniti? Četiri stabla istovremeno posađena su u redu.  Srdačan pozdrav, Mira Damjanović Lumbard.

Stranica 4 od 7Prva   Prethodna   1  2  3  [4]  5  6  7  Sljedeća   Posljednja