Dragi naši maslinari, uljari i ljubitelji maslinova ulja!

Trebate savjet u vezi zaštite, gnojidbe ili rezidbe? S vašim maslinama događa se nešto čudno, a ne znate o čemu se radi? Želite se samo pohvaliti izgledom svojih maslina ili nam dojaviti neku neobičnu pojavu u masliniku?

Slobodno nam pišite na e-mail maslina@slobodnadalmacija. Pošaljite nam i fotografije. Konzultirat ćemo stručnjake, iskusne uljare i maslinare te nastojati u što kraćem roku odgovoriti.

Dozvoljavaju li klimatski uvjeti sadnju na 20 kilometara od mora?
uzgoj u unutrašnjosti

Dozvoljavaju li klimatski uvjeti sadnju na 20 kilometara od mora?

Za sadnju dolaze u obzir samo položaji zaštićeni od istoka i sjevera, na blagim padinama prema moru uz izvjesni rizik od smrzavanja, naročito mladih sadnica, u zimama koje su hladnije od prosjeka. Kad stabla vremenom ojačaju, taj rizik postaje manji.

Pognojiti i ove godine sa stajskim ili 'baciti' samo mineralno?
hrana nakon berbe

Pognojiti i ove godine sa stajskim ili 'baciti' samo mineralno?

Imam trideset maslina starih pet godina, ove godine prvi put su došle na pravi rod i zadovoljan sam urodom. Prošle godine u jesen stavio sam kozji gnoj, a u proljeće mineralno gnjojivo 7-20-30. Još sam obavio i folijarnu gnojidbu s borom. Navodnjavao sam ih redovito jer je u blizini b...

Imam maslinu iz Azerbajdžana! Ali ne raste...
u čemu je problem?

Imam maslinu iz Azerbajdžana! Ali ne raste...

Poštovani, molio bih za jedan stručan odgovor. Bavim se maslinarstvom od 2002. godine i imam maslinik od pedesetak stabala u blizini Vrgorca, sorte oblica. Prije pet godina posadio sam jednu mladu maslinu sorte ayvalik koju mi je donio jedan prijatelj iz Azerbajdžana, ali neće da raste. Posadio sam ...

Na koju dubinu saditi navrtke?
posebnost levantinke

Na koju dubinu saditi navrtke?

Kod sadnje mladih maslina, zanima me na koju dubinu staviti sadnicu. Naime, kupio sam jednu levantinku. U uputama stoji da se navrtci stavljaju dublje nego obične sadnice. Zanima me je li levantinka navrtak ili obična sadnica. I na koju dubinu bih trebao posaditi levantinku.

Stranica 1 od 7Prva   Prethodna   [1]  2  3  4  5  6  7  Sljedeća   Posljednja