StoryEditorOCM

riješena zavrzlamaTolušić presjekao gordijski čvor: U Bibinjama se može saditi rogač; Investitor: Političari su opstruirali projekt kako bi spasili svoju kožu

16. listopada 2018. - 12:19
Krčenje šume na budućim nasadima rogača

U Bibinjama se ne siječe šuma! Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić donio je 20. rujna ove godine rješenje kojim se konačno raščišćavaju sve pravne dileme oko zemljišta iznad Bibinja na kojem tvrtka "Bio svijet" iz Neviđana želi posaditi najveću ekološku plantažu viškog rogača u Hrvatskoj.

Zemljište u Bibinjama definitvno nije šumsko, nego poljoprivredno, potvrđuje Tolušić, što je Općina Bibinje pokušala osporiti.

Rješenje je doneseno na zahtjev Općine Bibinje koja je tražila od Ministarstva poljoprivrede da odluči "u slučaju sumnje ili spora" smatra li se zemljište na brdu Sasavac, u vlasništvu Samostana benediktinki sv. Marije iz Zadra, šumom, odnosno šumskim zemljištem.

"Nekretnina označena kao k.č.br. 17771, pašnjak, površine 540.736 metra četvorna, upisana u zk.il.br. 4482 k.o. Bibinje, ne smatra se šumom, odnosno ne smatra se šumskim zemljištem", stoji u prvoj točki rješenja donesenog nakon što je 15. svibnja proveden očevid na terenu gdje je utvrđeno da je sporna parcela "obrasla stablima alepskog bora s mjestimičnim progalama i plješinama", ali da je u katastarskoj kulturi upisana kao pašnjak, a u gruntovnici kao poljoprivredno zemljište.

Očevid je potvrdio i stav Samostana zadarskih benediktinki da kao vlasnik i posjednik ne žele zemljište koristiti kao šume, već ga žele trajno koristiti u poljoprivredne svrhe, sukladno članku 60. st. 3 pravilnika o uređivanju šuma koji kaže da "površine u privatnom vlasništvu uvrštene u šumskogospodarski plan za koje vrsta uporabe u katastru nije šuma, šumoposjednik može privesti vrsti uporabe koja je evidentirana u katastru, a promjene se evidentiraju u šumskogospodarskom planu".

Iz toga je očigledno, ističe se u rješenju, kada u katastru nije evidentirana kultura šuma, kako je izbor daljnje vrste uporabe površine u privatnom vlasništvu na izboru i volji vlasnika.

- Rješenje samo potvrđuje ono što sam tvrdio od početka, da je naš projekt sukladan sa svih pravnim i zakonskim odredbama i u potpunosti legalan, da niti jednu istancu nismo preskočili niti prekršili neki pravilnik. Naprotiv, to što rješenje osobno potpisuje ministar Tolušić, koji je ujedno i potpredsjednik Vlade, cijelom slučaju, ali i ovoj odluci, daje posebnu težinu. Rješenje ujedno govori da su svi pokušaji Općine Bibinje bili besmisleni i zlonamjerni, da smo moja tvrtka i ja izloženi javnom linču bez ikakve osnove, da nam je nanesena velika šteta i da se sve to vrijeme radilo smišljeno, ciljano i namjerno kako bi lokalni političari spasili svoju kožu – kazao nam je Marin Medić, vlasnik "Bio svijeta", koji je već prije najavio podizanje kaznene prijave protiv Općine Bibinje i načelnika Bruna Bugarije za lažno prijavljivanje.

Naime, Općinsko državno odvjetništvu u Zadru temeljem kaznene prijave Općine Bibinje za pustošenje šuma, što se kao kazneno djelo goni po službenoj dužnosti, intenzivno provodi izvide i prikuplja releventnu dokumentaciju.

Jedan od ključnih dokumenta upravo je stav Ministarstva poljoprivrede, odnos šumarske inspekcije, oko karaktera zemljišta na kojem se sadnja rogača planira. Sad kad je i on poznat, očekivati je i da kaznena prijava bude odbačena.

- Kazena prijava je podnesena sredinom rujna, ali od tada do danas mene nitko iz odvjetništva nije nazvao. Iskreno ću vam reći, jedva čekam da me pozovu da im mogu predočiti svu dokumentaciju i dozvole koje sam trebao ishoditi, ne samo kako bih projekt mogao početi realizirati, nego kako bih za njega mogao dobiti i bespovratna sredstva iz EU fondova u visini 8,3 milijuna kuna. S ovim rješenjem ministra Tolušića konačno bi svima trebalo biti jasno da mi u Bibinjama ne radimo ništa loše, naprotiv, da želimo zapušteno poljoprivredno zemljište revitalizirati i vratiti u prvobitno stanje, sadnjom ekološke plantaže rogača na 47 hektara površine – kaže vlasnik "Bio svijeta", koji se od veljače, kada su počeli radovi na sječi stabala, našao u "nametnutom ratu" s mještanima i Općinom Bibinje.

Problemi su započeli prosvjedima i fizičkim napadom na Medića kojem su otvoreno prijetili smrću, a nekidan je nepoznati počinitelj izvođaču radova zapalio gume na traktoru za sječu vrijednom 300 tisuća eura. U međuvremenu je Općina pokrenula nekoliko pravnih sporova protiv Samostana benediktinki i "Bio svijeta" ne bi li dokazala svoje pravo vlasništva na zemljištu i zaustavila izvođenje radova, ali sve uzalud jer ni za jednu radnju nisu imali pravne osnove.

Zadnji pokušaj je bio podizanje kaznene prijave za sječu šume te nedavna konferencija za medije na kojoj je načelnik Bugarija, inače agronom po struci, iznio niz potpuno neistinitih tvrdnji o rogaču kao poljoprivrednoj kulturi, otvoreno optuživši stručne službe Zadarske županije i Ministarstva poljoprivrede za neznanje, koruptivne radnje i manipuliranjem novcem iz EU fondova.

- Sve je to brdo besmislica. Sve se dovodi u pitanje, a za svaki korak ove investicije imam debele studije i dozvole nadležnih tijela. Sve drugo je moj poslovni rizik, pa i to gdje ću i kako prodati rogač koji domaći otkupljivači, kao što je "Franck", kupuju iz Italije po cijeni od 28 kuna po kilogramu, a ne 2,5 kuna kao što tvrde. Sve je to besmisleno i namjerno dezinformiranje svojih mještana da bi se spasila vlastita koža – poručuje Marin Medić.

Bugarija citirao "tajnovitog" Mamića

Na naš redakcijski mail stigla je poruka izvjesnog Nikole Mamića iz tvrtke "Adriaflora" iz Biograda na Moru koji nas tobože dobronamjerno želi uputiti u tajne uzgoja i poslovanja s rogačem, a sve s ciljem kako bi se smirile tenzije i umirio "bibinjski puk".

Gospodin Mamić je prethodno uputio mail i načelniku Bugariji u kojem mu navodi brojne detalje vezane uz agrotehničke, klimatološke, financijske i druge razloge zbog kojih rogač u Bibinjama neće uspjeti i "smrdi mu" na sumnjivi posao.

Zanimljivo je da je sve ključne Mamićeve argumente upotrijebio i načelnik Bugarija na presici prošlog tjedna, uključujući i kritiziranje stručne suglasnosti na projekt od strane stručnih službi Županije i Ministarstva, iako ga Bugarija nigdje nije naveo kao izvor.

Marin Medić nije htio komentirati Mamićeve "opaske" jer su "potpuno besmislene", a time sebe dovodi u poziciju da se treba braniti od optužbi za nešto na što po svim zakonima ima potpuno pravo.

15. travanj 2024 19:46