StoryEditorOCM

ruralni razvojRaspisan još jedan natječaj: stižu 132 milijuna kuna, ali po novim pravilima!

11. travnja 2018. - 21:56

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je u srijedu novi natječaj za mlade poljoprivrednike, natječaj je vrijedan 132,59 milijuna kuna, a jedna od novina je i mogućnost da se prijave i mladi kojima poljoprivreda nije osnovna djelatnost.

Kako je priopćeno iz Ministarstva poljoprivrede, Agencija za plaćanja u poljoprivredi objavila je novi natječaj za operaciju 6.1.1. "Potpora mladim poljoprivrednicima" iz Programa ruralnog razvoja.

Na natječaj se mogu prijaviti mladi poljoprivrednici - stariji od 18 i mlađi od 40 godina, koji posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po prvi put na poljoprivrednom gospodarstvu postavljeni za nositelja poljoprivrednog gospodarstva, ali ne duže od 24 mjeseca prije podnošenja zahtjeva za potporu.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić ističe kako natječaj ima i nova pravila u odnosu na ranije natječaje za mlade poljoprivrednike odnosno kako je uvedena nova kategorija poljoprivrednika koji se mogu prijaviti.

"Do sada su to mogli samo oni kojima je poljoprivreda osnovna djelatnost i koji su obveznici socijalnog osiguranja po osnovi poljoprivrede, a sada smo omogućili da se na natječaj prijave i oni kojima poljoprivreda nije osnovna djelatnost", naglašava Tolušić.

Razlika je u visini potpore koju mladi poljoprivrednici mogu dobiti - oni koji se bave isključivo poljoprivredom i dalje mogu dobiti 372.000 kuna potpore, a oni kojima poljoprivreda nije osnovna djelatnost 148.000 kuna.

Tolušić vjeruje da će ta izmjena "potaknuti mlade ljude na ostanak u ruralnim područjima i razvoj poljoprivredne proizvodnje koja im do sada nije bila glavno zanimanje". 

Zahtjev za potporu može se popunjavati i podnositi u AGRONET-u od 25. travnja do 13. lipnja do 12,00 sati.

Prema natječaju, potpora mladim poljoprivrednicima u obliku bespovratnih financijskih sredstava dodjeljuje na dva načina:
- 372.000  kuna onima kojima će poljoprivreda biti glavno zanimanje i koji će biti obveznici doprinosa za socijalno osiguranje po osnovi poljoprivrede (mirovinsko i zdravstveno osiguranje) najmanje 5 godina nakon konačne isplate potpore;
- 148.800 kuna onima kojima poljoprivreda neće biti glavno zanimanje i koji neće biti obveznici doprinosa za socijalno osiguranje po osnovi poljoprivrede.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore na ovom natječaju je 132,59 milijuna kuna. Tim bespovratnim sredstvima mogu se financirati aktivnosti kao što su npr. kupnja poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme, kupnja domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala višegodišnjeg bilja, kupnja, građenje ili opremanje zatvorenih i zaštićenih prostora i objekata, podizanje novih i restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada i dr.

Ministarstvo u priopćenju podsjeća da su, temeljem prethodnog natječaja, prošli tjedan izdane odluke o financiranju 366 projekata mladih poljoprivrednika u iznosu od 136 milijuna kuna.  

25. travanj 2024 00:09