StoryEditorOCM

pomoć mladimaBiogradski maslinari pokrenuli inicijativu za osnivanje Zaklade 'Dr. sc. Mirko Gugić'

Piše Budimir Galić, tajnik Udruge Orkula
3. travnja 2018. - 14:47
Veliki maslinarski znalac Mirko Gugić

Želeći sačuvati uspomenu na vrsnog poznavatelja maslina i maslinova ulja, te svjetski cijenjenog autoriteta u sektoru maslinarstva, Agroekološka udruga dalmatinskih maslinara "Orkula" iz Biograda na Moru pokrenula je ovih dana inicijativu za osnivanje Zaklade "Dr. sc. Mirko Gugić".

Operativne poslove osnivanja Zaklade "Dr. sc. Mirko Gugić" vodi Inicijativni odbor koji čine članovi udruge "Orkula" Budimir Galić, dipl. iur., kao glavni tajnik udruge, dr. Ivica Vlatković poznati maslinar, višestruki nositelj šampionskih titula za kakvoću maslinova ulja, ujedno i kolumnist časopisa Maslina, Ivan Galić, dipl. iur., senzorni analitičar maslinova ulja i stručno osposobljeni voditelj panela, doc. dr. sc. Mladenka Šarolić, koautorica s dr. sc. Gugićem njegova kapitalnog djela "Maslina i proizvodi", te doc. dr. sc. Josip Gugić sa Sveučilišta u Splitu, Sveučilišni odjel za studij mora, sin pok. Mirka Gugića.

Sjedište zaklade bilo bi u Splitu. Zaklada bi imala dvije kategorije članova. U prvoj bi bili osnivači, tj. zakladnici, koji bi upravljali zakladom, a u drugoj pridruženi članovi, koji bi također financijski i materijalno pridonosili zakladnoj imovini.

Zaklada se osniva sa svrhom da se iz zakladne imovine trajno pruža novčana i materijalna potpora, napose mladim maslinarima, pčelarima i proizvođačima dalmatinskog pršuta, te senzornim analitičarima maslinova ulja. Materijalna potpora davala bi se i studentima, znanstvenim novacima, odnosno njihovim udruženjima, sve u svrhu promicanja i zaštite hrvatske izvornosti poljoprivrednih proizvoda, a posebno jačanju ekološke svijesti u proizvodnji zdrave hrane te mediteranskog načina prehrane.

Cilj zaklade je sačuvati uspomenu na plemeniti lik i djelo dr. sc. Mirka Gugića, iznimnog hrvatskog stručnjaka u sektoru maslinarstva i maslinova ulja, humanista i prvog hrvatskog stručno osposobljenog senzornog analitičara maslinova ulja u organizaciji Međunarodnog vijeća za masline (COI.)

Dr. sc. Mirko Gugić često je u svojim javnim nastupima isticao da su na njega velik utjecaj imali dr. sc. Branko Škarica, prvi doktor u sektoru maslinarstva u Jugoslaviji, dr. sc. Josip Defilips, dugogodišnji ravnatelj Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, dr. sc. Aleksandar Vlašić, legenda našeg maslinarstva, te dr. sc. Mario Solinas, talijanski znanstvenik i direktor Instituta za poljoprivredu iz Pescare. Inicijatori osnivanja zaklade žele da se budući naraštaji maslinara i pčelara sjećaju dr. Gugića kao što se on s respektom sjećao svojih maslinarskih uzora.

S tom su mišlju članovi Inicijativnog odbora pismo namjere o osnivanju Zaklade "Dr. sc. Mirko Gugić" uputili Veleučilištu "Marko Marulić" u Kninu, zatim Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu, Zadružnom savezu Dalmacije, sveučilištima u Splitu, Zadru i Dubrovniku, Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču, Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, nekim maslinarskim udrugama, poljoprivrednim zadrugama i uljarama s područja Dalmacije, kao i pojedincima s kojima je dr. sc. Mirko Gugić poslovno surađivao.

Svečani čin potpisivanja ugovora o osnivanju Zaklade "Dr. sc. Mirko Gugić" organizirao bi se u Splitu, kojom bi se prilikom usvojio statut zaklade, izabrala bi se zakladna tijela i imenovao upravitelj zaklade. Članovi obitelji pok. Mirka Gugića načelno su dali suglasnost za osnivanje zaklade. 

20. travanj 2024 16:33