StoryEditorOCM

posao od 24 ureJosipino ulje i lumblija zaštitni su znak Blata: Konkurencija je sve veća, ali trudimo se biti sve bolji i imati najbolju kvalitetu

Piše Dube MARJANOVIĆ LADAŠIĆ
26. ožujka 2018. - 10:09
Josipa Protić: Cijela obitelj radi, posebno kad su masline, svi smo u polju

- Imamo Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, a najviše se bavimo proizvodnjom maslinova ulja – kaže Josipa Protić iz Blata na Korčuli.

Ovo je treći put da je njihovo obiteljsko gospodarstvo sudjelovalo na dubrovačkom sajmu zdrave hrane. Na njihovu štandu mogli ste probati i kupiti poznatu blatsku lumbliju, starinski kolač nastao u Blatu, a koji se priprema već gotovo dvjesto godina. U procesu je zaštite kao tradicionalna izvorna slastica ovoga kraja, kaže Josipa.

– Osim lumblije, nudimo i arancine, limuncine, ušećerene bademe, smokvenjak, suhe smokve, razne džemove... Radimo i ukiseljeni motar koji je šampion ukiseljenog povrća, a dobili smo medalje i za maslinovo ulje i džemove – ponosi se ova mlada djevojka.

U proizvodnji i prodaji zdrave hrane s svog OPG-a sudjeluje cijela obitelj Protić. U polju je najčešće otac Nikša, u kuhinji majka Sanja i baka Ivka, a Josipa i sestra joj Petra pomognu kad dođu iz škole, odnosno sa studija u Splitu.

– Teško je, to je posao od 24 ure. Svi skupa radimo, posebno kad su masline, svi smo u polju. Baba najčešće sve pripremi, izreže, majka kuha džemove, a svi skupa pakiramo – s osmijehom će Josipa.

 
– U ovome smo zadnje tri i pol godine, a tu smo na sajmu u Dubrovniku treći put. Imamo i markicu Hrvatski otočni proizvod, tako da i inače sudjelujemo na raznim sajmovima. Nedavno smo bili u Zagrebu, a sada nas čekaju uskrsni sajmovi. Pokušavamo se svugdje pokazati. Konkurencija je sve veća, ali mi se trudimo biti sve bolji i imati najbolju kvalitetu – kaže ova marljiva djevojka koja želi nastaviti obiteljski posao i ostati u rodnom Blatu, živeći od svoga rada.

– Nadam se, trudim se i sve me to zanima – zaključuje.

GMO free

Mediteranski sajam zdrave prehrane i ljekovitog bilja počeo je s radom 2004. godine u organizaciji Dubrovnik Sun d.o.o., te u suorganizaciji Udruge Dubrovnik - zdravi grad, Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Dubrovnik, Obrtničke komore Dubrovačko-neretvanske županije, Dubrovačkog centra za poduzetništvo, Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika, Regionalne razvojne agencije Dunea d.o.o., Humanitarne mirotvorne organizacije 'Deša' i Udruge Zdravi život Rijeka.

Ova specijalizirana manifestacija profilirala se kao vrlo značajna sajamska priredba u Republici Hrvatskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji na području ekološke poljoprivrede i ostalog ekološkog poduzetništva. To potvrđuje činjenica da je 2005. godine s ovog sajma pokrenuta i ostvarena ideja o proglašenju Dubrovačko-neretvanske županije GMO free županijom.

20. travanj 2024 16:12