StoryEditorOCM

više štete nego koristiMost iznio devet amandmana na Zakon o OPG-ima: Država stalno pokušava oblikovati poduzetnike kako joj to odgovara! Da bi ih mogla kontrolirati, kažnjavati, opterećivati nametima...

Piše Maslina
12. ožujka 2018. - 13:29

Saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista Tomislav Panenić u ime Kluba zastupnika Mosta iznio je devet amandmana na konačni prijedlog Zakona o poljoprivrednim obiteljskim gospodarstvima. Istaknuo je da će ovakav Zakon donijeti OPG-ovima više štete nego koristi jer brojnim administrativnim barijerama koči njihov razvoj, stoji u priopćenju Mosta.

- OPG-ovi su od ovog Zakona očekivali brojne pozitivne efekte, ali ne samo da ih nisu dobili, nego Zakon stavlja pred njih brojne nove obveze od kojih će imati više troškova, a neće im donijeti nikakvu zaradu. OPG-ovima je potrebna stručna pomoć, podrška i mjere. Njihova pitanja su išla u smjeru kako plasirati i prodati proizvode, kako ostati na svojoj zemlji i svom gospodarstvu, kako ne iseliti. A državna politika stalno pokušava oblikovati poduzetnike kako joj to odgovara. Da bi ih mogla kontrolirati, kažnjavati, opterećivati nametima - istaknuo je Panenić.

Saborski zastupnik Panenić je objasnio kako u Hrvatskoj postoji 160.000 OPG-ova, ujedno i 160.000 obitelji, te nabrojao što sve Most navodi kao odredbe zakona koje treba izmijeniti.

- Odredba o pravu korištenja prostora OPG-a, jako je diskutabilna zbog nesređenih imovinsko pravnih odnosa, primjerice, u Slavoniji prostor može glasiti na osobu koja je nestala u ratnom vihoru. Zatim, zakon traži tehničku ispravnost prostora, a mnogi OPG-ovi su u obiteljskim kućama koje puno moraju uložiti da zadovolje te stroge tehničke uvjete. Potom, obaveza da OPG ima naziv, osim imena i prezimena, jednostavno je suvišna i može biti element po izboru. Istaknuo bih i odredbu da član OPG-a mora biti poslovno sposoban, što smatramo diskriminacijom jer postoji veliki broj građana kojima je poslovna sposobnost ograničena, a žele raditi i privređivati u OPG-u. Tu je i evidencija o proizvodnji, koju su obavezni dostavljati OPG-ovi, ali ne i pravne osobe. Članovi kućanstva mogu imati samo jedan OPG. Zašto dvije obitelji u istoj kući, ne mogu imati dva OPG-a? Problematičnom smatramo i odredbu da fizičke osobe iz zemalja članica EU, koje imaju boravište u RH, mogu osnovati OPG, a građani RH to na osnovu boravišta ne mogu - pojasnio je Panenić.

Predsjednik Mosta Božo Petrov u svojoj replici kolegi Paneniću istaknuo je kako su nameti i kazne u ovom Zakonu o OPG-u zaista pretjerani, a propuštena je i prilika da zakon učine krucijalnim:

- Povećavate administraciju, umjesto da je smanjite. Pokušajte barem razmisliti o našim amandmanima, jer penali i kazne nisu bit. Ovo je težak zadatak za OPG-ove, uvjeti su takvi da traže znatne namete, a to im se neće vratiti u vidu zarade.

20. travanj 2024 15:48