StoryEditorOCM

trud se isplatioNakon teških trogodišnjih pregovora prihvaćena Uredba o ekološkoj proizvodnji, evo što to znači za proizvođače i potrošače

Piše Maslina
24. studenog 2017. - 12:12

Nakon trogodišnjih pregovora, vođenih između Europske komisije, Vijeća EU-a i Europskog parlamenta, na Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj prihvaćena je Uredba o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda.

Tom se Uredbom uvodi stroži nadzor nad ekološkom proizvodnjom hrane kako bi se spriječile prijevare i zloporabe na tržištu te vratilo povjerenje potrošača u proizvode s logotipom EU-a za ekološku proizvodnju, istaknuo je zastupnik Ivan Jakovčić (ALDE/IDS) koji je, kao član Odbora za poljoprivredu Europskog parlamenta podržao prihvaćanje nove regulative. 

- Pregovori su bili dugi i teški, no sav se trud isplatilo. Pogotovo kada znamo da se radi tržištu ekoloških proizvoda u Europskoj uniji vrijednom 27 milijardi eura i koje svake godine raste. Neprekidno se povećava i površina zemljišta za ekološku poljoprivredu za približno 400 tisuća hektara godišnje. To su impozantne brojke - ističe Jakovčić.

Potražnja za ekološkom hranom u neprekidnom je porastu, dodaje Jakovčić i  poziva sve one koji se žele baviti ekološkom poljoprivredom da takvu proizvodnju što prije pokrenu. 


- U mnogim ruralnim područjima Hrvatske imamo odličnu kvalitetu tla za uzgoj ekoloških kultura. Takve povoljne uvjete moramo što bolje i što prije početi koristiti - naglašava zastupnik IDS-a.

Novom regulativom na prvom se mjestu želi zaštiti potrošače od prijevara na tržištu ekološkim proizvodima, kaže Jakovčić.

Previše je bilo primjera izigravanja pravila i zloporabe EU oznake BIO koja bi potrošačima trebala jamčiti da je doista riječ o hrani proizvedenoj prema strogim standardima za ekološku poljoprivredu. 

- Stoga poručujem poljoprivrednicima da se u potpunosti drže postavljenih pravila i standarda za ekološku proizvodnju kako ne bi izgubili povjerenje potrošača. Nova regulativa o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda u nekim je dijelovima fleksibilnija i smanjuje birokratske zapreke za eko-poljoprivrednike, ali se uvodi i stroži sustav kontrole na poljoprivrednim gospodarstvima. Nova pravila za ekološku proizvodnju šalju dobru poruku i eko poljoprivrednicima i potrošačima koji žele uživati u konzumiranju ekološki proizvedene hrane - zaključio je Jakovčić.

17. travanj 2024 13:05