Hrvatski sektor voća i povrća ima perspektivu i potencijal, iako se suočava s brojnim problemima: evo koliko proizvodimo, a koliko uvozimo

Hrvatski sektor voća i povrća ima perspektivu i potencijal, iako se suočava s brojnim problemima: evo koliko proizvodimo, a koliko uvozimo

Hrvatski sektor voća i povrća ima perspektivu i potencijal za rast i uspješnu proizvodnju, no treba povećati konkurentnost, ojačati suradnju između proizvođača, prerađivača i maloprodaje, a važno je i udruživanje proizvođača, istaknuto je u srijedu na forumu "Izazovi razvoja sektora voća i povrća u Republici Hrvatskoj".

Forum u Zagrebu je organiziran kao dio zajedničke inicijative Europske banke za obnovu i razvoj, Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a, Ministarstva poljoprivrede, HGK i Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika.

Državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković kazala je kako ne možemo biti zadovoljni trenutnim stanjem - proizvodimo 157 tisuća tona povrća i 130 tisuća tona voća, a uvozimo voća i povrća za 300 milijuna eura.

Nedostatna proizvodnja, nedovoljna konkurentnost, uvoz, kao i nezadovoljavajući stupanj udruživanja samo su neki od problema s kojima se sektor suočava, kazala je.

Navela je kako je ministarstvo nizom aktivnosti nastoji pomoći razvoju sektora, a to su pojednostavljenje procedura za korištenje Programa ruralnog razvoja, zatim zakon o poljoprivrednom zemljištu koji prepoznaje potrebe regionalizacije, odnosno posebnih njegovanja voćarskih i povrtlarskih kultura u pojednim regijama, Zakon o zabrani nepoštene trgovačke prakse itd.

 
I potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Ivan Škorić je mišljenja kako postoji potencijal za razvoj sektora voća i povrća, no nužno je povećanje proizvodnje, produktivnosti, ali i udruživanje proizvođača te korištenje sredstava iz EU fondova.

Direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku Vedrana Jelušić Kašić je naglasila potrebu za udruživanjem koje će pomoći postizanju ekonomije razmjera u prodaji kao i olakšavanju pristupa modernim tehnologijama i razmjeni znanja pa i financiranju. U tom smislu, kako je kazala, potrebno je pružiti podršku takvim organizacijama kako bi uspjele na tržištu.

Predstavnik Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a FAO Andriy Yarmak je ukazao na važnost povezivanja turizma i proizvodnje hrane. Hrvatska svake godine privlači mnoštvo turista što otvara značajne mogućnosti za sektor voća i povrća, kazao je te dodao kako turiste privlači tradicionalna hrana i svježi, kvalitetni proizvodi, što je prilika za proizvođače.

Na forumu je istaknuto i kako su većina hrvatskih proizvođača voća i povrća relativno mali poljoprivrednici od kojih neki nisu imali priliku upoznati se s novijim proizvodnim tehnikama, većinom zbog nedostatka sredstava za unaprjeđenje poslovanja i ulaganje u istraživanja.
 
 
Proizvodnja je često fragmentirana te postoji potreba za jačanjem suradnje između proizvođača, poduzeća za preradu hrane i maloprodajnih lanaca, istaknuto je.
 
Predsjednik Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika Jan Marinac također je istaknu važnost udruživanja napominjući kako poljoprivrednici puno više mogu ostvariti kroz udruživanje nego što to mogu sami.

Kazao je i kako nužna modernizacija u skladu s aktualnim trendovima na svjetskom tržištu te kako poseban naglasak treba staviti na sigurnost hrane i kontrolu kvalitete, te bolje organiziranje poljoprivrednika.
Naslovnica Novosti

Anketa

Prijavljujete li svoje maslinovo ulje na natjecanja?

Pošalji Rezultati