StoryEditorOCM

euri na vitaminski pogonOtmu ih gusari, uguraju u lađu i odvezu usred močvare...: naš novinar svjedočio je nezaboravnom putovanju koje spaja turizam i poljoprivredu, a uplašene i začuđene goste ostavlja bez daha i - s vrećom zdravlja

2. studenog 2017. - 08:58

Turiste su oteli neretvanski gusari. Ugurali ih u lađu i odvezli usred močvare. Za kaznu su prisiljeni slušati dalmatinsku glazbu, uživati u ljepotama netaknutog krajolika, nazdravljati rakijom od mandarina, krijepiti se suhim smokvama i arancinima. Nakon što su odradili dio "kazne" u lađi, "zatočenici" odlaze na "težački rad" kojim moraju zaslužiti slobodu. A tada na plantaži mandarina, beru slatke žute plodove prepune vitamina C.

Ako budu dobro i vrijedno radili, bit će nagrađeni ručkom – tradicionalnim neretvanskim brudetom od jegulja i žaba, domaćim kruhom ispod sača i sve to pojačano kapljicom crnog vina – dio je to scenarija jednodnevnog izleta u neretvanskoj močvari kojega je osmislio Vedran Dragović Crta, vlasnik restorana "Lopoč" u naselju Momići nedaleko od Metkovića, smještenim na rubu neretvanske močvare i idealnim za ovakav oblik turizma, koji posljednjih godina postaje hit među inozemnim posjetiteljima.

Ove jeseni plantaže mandarina u okolici Metkovića posjetilo je preko devet tisuća inozemnih turista, koji su Neretvu napuštali zadovoljni s vrećicama punim vitamina C.

Jednom takvom neobičnom putovanju kroz neretvansku močvaru svjedočili su i reporteri Slobodne Dalmacije. Idealno vrijeme, suh i topao jesenski dan, učinili su izlet još zanimljivijim. Prije ukrcavanja u neretvansku lađu, posjetitelje su na izlasku iz autobusa dočekale dimne bombe i sirena za uzbunu pa su neki od njih stvarno mislili da su ih neretvanski gusari oteli.
 

 
Vedran se trudio objasniti jednom postarijem gospodinu da je ovo igrokaz pa su se svi skupa slatko nasmijali i putovanje močvarom je moglo započeti. Nakon što su se posjetitelji ukrcali u neretvansku lađu, nazdravili su rakijom od domaćih mandarina za dobrodošlicu.

– Schnaps, schnaps – nazdravljali su njemački posjetitelji, njih tridesetak, koji su stigli s Makarskog primorja. Osim što su došli brati mandarine, u svom programu imaju i berbu maslina te preradu maslina u uljari, što je također zanimljivo.

Da sve bude još zabavnije, pobrinuli su se muzikaši koji su svirajući harmoniku uveseljavali goste. Dok se lađa probijala kanalima i rukavcima orila se pjesma, a Nijemci su postavljajući stotine pitanja promatrali lopoče, lokvanje i šaš. Neki, čak, mislili su da lopoč mogu ponijeti sa sobom, ali već nakon prvih pokušaja su odustajali.

Ipak, središnji događaj ovog izleta bila je berba mandarina. Dozreli žuti plodovi čekali su turiste da ih poberu. Većini njih ovo je prvi susret sa stablima mandarina, ali ima i veterana koji su već dolazili u berbu. Berba mandarina za njih je nezaboravan doživljaj.

Iako su mandarine do sada vidjeli samo na policama trgovačkih centara, dobro su se snašli u berbi. Spretnim pokretima ruke i škarica, njihove vrećice brzo su se napunile žutim plodovima. Neki su ih odmah kušali sa stabla, želeći probati jesu li ukusne.
 
 
– Probala sam mandarine, stvarno su slatke. Pozitivno sam iznenađena – kazala je Karin Jenig, koja je prvi put u dolini Neretve i kaže da će doći i dogodine.

I ostali s kojima smo razgovarali zadovoljni su posjetom Neretvi. Rado pozirajući našem fotoreporteru, pitali su kada će biti u novinama.

– Prvi sam put ovdje. Oduševljena sam. Probala sam mandarine, pune su soka i vitamina C. U Dalmaciji mi je lijepo i zainteresirana sam za ponovni dolazak. Prijateljima ću pričati o mandarinama – govori Maia Luisa Smit iz njemačkoga grada Fulde.

U berbi mandarina zatičemo i veteranku, koja je već četvrtu godinu ovdje. Njemica Christl Müller vrlo brzo je napunila svoju vrećicu mandarina. Puno je naučila o mandarinama i Neretvi pa tumači ostalima kako se beru i uzgajaju.

– Ovdje mi je prekrasno. Divan je dan. Oduševljena sam vožnjom u lađi – otkrila nam je Christl.
 
 
A, turiste zanima ama baš sve. Od toga kako se mandarina sadi, zalijeva, orezuje pa u konačnici i bere. Neki postavljaju zanimljiva pitanja, poput "Možemo li ponijeti jedno stablo kući" ili "Koji se film snimao ovdje", misleći da je riječ o filmskim kulisama. Ipak, najsretniji su kada svojom rukom uberu mandarinu i odmah je degustiraju. Tada njihovoj sreći nema kraja.

Potvrđuje nam to i organizator ovih neobičnih izleta Vedran Dragović Crta, koji je prezadovoljan programom "Turisti u berbi mandarina", posebno što su zimus bile elementarne nepogode pa mandarine nisu dobro rodile.

– U berbi mandarina sudjelovalo je ove jeseni devet tisuća inozemnih gostiju. Tu su i naši novi programi, poput "Gusara s Norina" jer nam se vraćaju stari gosti i želja nam je ponuditi im nešto novo, što do sada nisu imali priliku vidjeti – kaže nam Vedran.

– Ima i različitih reakcija na gusarstvo i zarobljavanje u lađi. Ali brzo objasnimo o čemu se radi i nema nikakvog straha – veli Crta.
16. travanj 2024 12:39