StoryEditorOCM

otkup bez plaćanjaAgonija poljoprivrednika s Pelješca: Likvidirajte zadrugu i vinariju, ovako nećemo dobiti ništa!

10. rujna 2017. - 12:13

Stečaj Vinarije "Dingač" u Potomju čini se ne ide po planu. Odgođeno je stečajno ročište na kojem je trebalo raspravljati o stečajnom planu te je sazvano novo za 20. rujna. Nema strateškog partnera s kojim su planirali revitalizirati proizvodnju vina. Od vinogradara se traži da se odreknu dijela svojih potraživanja premda su se već odrekli u neuspjeloj predstečajnoj nagodbi po takozvanom Linićevu modelu.

Da je strateški partner odustao, potvrdio nam je i stečajni upravitelj Ante Mrkonjić. On se nada da će se zadruga izvući iz stečaja te najavljuje i otkup postupa i plavca malog, koji bi trebao početi ovih dana.

Mrkonjić naglašava da nije odgođeno stečajno ročište, nego samo glasovanje o izmijenjenom stečajnom planu u kojem je određeno da će se država naplatiti nakon što se naplate banke uz smanjenje potraživanja od 10 posto.

U ostalim stavkama nema promjena, osim što se radnicima neće odbijati 30 posto od njihovih potraživanja, a to je zahtjev i Ministarstva financija i odbora vjerovnika. Radnicima će se potraživanja isplatiti u cijelosti tijekom dvije godine u četiri šestomjesečna obročna razdoblja bez kamata, pojasnio je Mrkonjić.



Što se tiče strateškog partnera, Mrkonjić naglašava da je potencijalni strateški partner bio potpuno neodređen te da je tražio uknjižbu izvanknjižnih nekretnina, što mu se nije moglo udovoljiti.

Vinarija ima posjed, ali nema vlasništvo, kazao je Mrkonjić, naglašavajući da strateški partner nije bio zainteresiran za proizvodnju vina, nego samo za nekretnine vinarije, pa je odbor vjerovnika zaključio da odustaje od partnerstva.

– Inače, Vinarija "Dingač" Hrvatskoj poštanskoj banci duguje 6,5 milijuna kuna, a Jadranskoj banci oko milijun kuna. Državi duguje 8,8 milijuna umanjeno za deset posto, radnici potražuju 270 tisuća kuna, dok najviše duguje zadrugarima vinogradarima, oko 16 milijuna kuna preuzetih obveza po stečajnom planu – pojasnio je Mrkonjić, koji se nada da će se stečaj okončati te da će Vinarija "Dingač" nastaviti proizvodnju.

Međutim, vinogradar Branko Džajić ništa ne očekuje od nastavka stečajnog postupka. On drži da poljoprivrednu zadrugu i vinariju treba likvidirati u stečajnom postupku jer ovako vinogradari neće dobiti ništa.

– Da se krenulo u likvidaciju, možda bismo dobili nešto, a ovako sigurno nećemo dobiti ništa – rekao je Džajić. Svoje tvrdnje potkrijepio je vlastitim primjerom. Naime, njemu Vinarija "Dingač" duguje 540 tisuća kuna.



Nakon neuspjele predstečajne nagodbe po takozvanom Linićevu zakonu, njegovo potraživanje je smanjeno na 243 tisuće kuna, da bi u najnovijem stečajnom planu palo na 121 tisuću kuna, koje će mu se po prihvaćenom stečajnom planu isplaćivati u idućih šest godina. Isto je i s ostalih tristotinjak zadrugara, koji su se tijekom stečajnog postupka odrekli svojih potraživanja.

– I što ja imam od toga? Hoće li za dvije godine uopće postojati vinarija? – pita se Džajić, koji je na stečajnom ročištu tražio likvidaciju Vinarije "Dingač" jer nema strateškog partnera, zbog čega ga je sutkinja "oglasila" neukim jer nije pravno obrazovan, što je ušlo u zapisnik.

– Ono što mi je zasmetalo u novom stečajnom planu jest da se vinogradarima potraživanja smanjuju za polovinu – kaže Džajić, naglašavajući da se godinama otkupljuje grožđe, koje se ne plaća, a vinarija iz toga isplaćuje plaće i radi tko zna što.

– Pristao bih da mi skinu pedeset posto iznosa, ali da mi ostatak plati odmah – zaključio je Džajić.

18. travanj 2024 05:58