StoryEditorOCM

kooperanti u problemimaIako je nova sezona pred vratima, poljoprivrednici još uvijek nisu dobili novac za lanjske mandarine: Platite nam 10 milijuna kuna!

2. kolovoza 2017. - 15:47

Iako je sezona berbe mandarina pred vratima, poljoprivrednici još uvijek nisu naplatiti lanjske mandarine koje su predavali na otkup poduzeću "Agrofructus", koje je svojedobno djelovalo u sustavu "Agrokora".

Situacija se dodatno zakomplicirala nakon financijskih teškoća u "Konzumu" i "Agrokoru" jer neretvanski voćari nisu prioritetni u isplatama jer voće i povrće nisu davali izravno "Agrokoru", nego preko posrednika "Agrofructusa".

Podsjetimo, "Agrofructus" je bio najveći otkupljivač mandarina u Neretvi s više od 500 kooperanata pa je upitna ovogodišnja berba mandarina koja bi trebala startati za oko mjesec dana.

Na problem neisplate lanjske berbe mandarina upozorili su javnost iz opuzenske udruge voćara "Mandarina", ističući da su više puta uzaludno tražili razgovore s upravama "Agrokora", "Konzuma" i "Agrofructusa".

- Unatoč činjenici da se približava nova sezona berbe mandarina, kooperanti tvrtke "Agrofructus" otkupnog centra Opuzen i dalje se bore da naplate svoja potraživanja za mandarine iz prošlogodišnjeg uroda - ističe se u priopćenju za javnost koje je uputila udruga voćara "Mandarina".

Što s daljnjom proizvodnjom?

Unatoč brojnim obećanjima vlasnika tvrtke te obećanjima koja su stizala iz uprave "Agrokora" i Ministarstva poljoprivrede da će sva potraživanja malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava bez obzira jesu li robu isporučivali izravno ili preko posrednika, organizatora otkupa biti isplaćena u cijelosti, to se do sada nije dogodilo, rekli su nam u udruzi "Mandarina".



Situacija je još i lošija kada se zna da je riječ o tvrtki ("Agrofructus") koja je još do jučer bila najveći otkupljivač voća i povrća u dolini Neretve s više od 500 kooperanata, pa se realno postavlja pitanje daljnje proizvodnje ne samo mandarina, nego i ostalog voća i povrća.

- Neretvanski proizvođači jako dobro znaju da je veći dio mandarina prodan na inozemnom tržištu i naplaćen te da je novac isplaćen na račun tvrtke "Agrofructus", koja ne isplaćuje voćare, upozoravaju iz udruge "Mandarina".

Osim mandarina, proizvođači su tijekom proteklih mjeseci isporučivali na otkup i drugu robu iz zimske i proljetne proizvodnje, koja također nije naplaćena.

Nema razgovora s proizvođačima

Iako poljoprivrednici čekaju svoj novac, udruga "Mandarina" nije uspjela dogovoriti sastanak s odgovornima u "Agrofructusu", a posljednji pokušaj je propao 24. srpnja, premda je bilo dogovoreno da uprava poduzeća dođe na razgovor s poljoprivrednicima u Opuzen.

Zaboravljeni i izigrani neretvanski poljoprivrednici očekuju reakcije iz tvrtke "Agrofructus" te ostalih subjekata uključenih u rješavanje problematike malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kako ne bi krenuli u prisilnu naplatu svojih potraživanja preko suda, zaključuje se u priopćenju za javnost udruge "Mandarina".

I poljoprivrednik Mijodrag Kiridžija kooperant je "Agrofructusa" koji također čeka isplatu.

- Šutnja i neizvjesnost najveći su uteg proizvođačima. Nemamo odgovora na pitanje kako dalje. Dovedeni smo u bezizlaznu situaciju. Ljudi ne znaju hoće li proizvoditi, a ono što sada proizvode, hoće li ikada moći naplatiti. Sve na neki način ide nizbrdo. Nitko ništa ne zna, a u pitanju je velika tvrtka na koju su vezani brojni poljoprivrednici - rekao je Kiridžija.

Vrijednost otkupljenog 28 milijuna kuna

Prema neslužbenim statistikama 14 tisuća tona mandarina otkupio je "Agrofructus" od poljoprivrednika prošle jeseni što je ukupna vrijednost oko 28 milijuna kuna. Dio novca je isplaćen, a "Agrofructus" poljoprivrednicima u Neretvi još duguje najmanje desetak milijuna kuna dio za lanjske mandarine, a dio za sezonsko voće i povrće, koje je otkupljeno unatrag šest mjeseci.

'Agrofructus' šuti

Kada će 'Agrofructus' isplatiti neretvanskim poljoprivrednicima otkupljene mandarine iz prošlogodišnje berbe te otkupljeno sezonsko voće i povrće? Pitali smo u 'Agrofructusu', ali odgovora do zaključenja ovog broja nismo dobili.

20. travanj 2024 10:25