StoryEditorOCM

kontrolirano navodnjavanjeKad nisu žedne, plodnije su i maslina i vinova loza

Piše Katarina Rudan
16. srpnja 2017. - 12:44

Pilot-projekt navodnjavanja drvenastih kultura (vinove loze i masline) uzgojenih na osvojenim krškim površinama na području Donjeg polja – Jadrtovac dao je pozitivne rezultate kontroliranog navodnjavanja drvenastih kultura zasađenih na lomljenom kamenu.

Rečeno je to na prezentaciji provedbe i rezultata projekta koja je ovog tjedna održana u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" u Šibeniku, a predstavili su ga provoditelji – stručnjaci s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Instituta za jadranske kulture i melioraciju u Splitu.

Istraživenje je trajalo tri godine na već podignutim vinogradima i maslinicima na 192 hektara, po svim metodama struke, a proveden je uz upotrebu suvremene opreme i tehnologije.

- Zadaća je bila istražiti koja je uloga navodnjavanja maslina i vinove loze u osvojenim ili rekultiviranim zemljištima koja imaju određene limite za poljoprivrednu proizvodnju. U Hrvatskoj imamo takvih 10.000 hektara, čiji su vlasnici tražili koncesiju za navodnjavanje.

Cilj je bio istražiti utjecaj navodnjavanja kako bi se ono moglo primijeniti i na drugim mediteranskim površinama u RH, a ne samo u Šibensko-kninskoj županiji, rekao je, među ostalim, prof. dr. sc. Davor Romić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

S vodom bolji plodovi

Kako se kod kontroliranog navodnjavanja ponaša vinova loza, pratila je prof. Jasmina Kargon Kontić, također sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta, dok je za maslinu bio zadužen Slavko Perica iz Instituta za Jadranske kulture iz Splita.

Obje su ekipe došle do pozitivnih rezultata. I vinova loza i maslina koje su bile navodnjavane dale su plodove bolje kakvoće i više prinosa pa je i kvaliteta konačnog proizvoda - vina i maslinova ulja – neupitna.

- Šibensko-kninska županija i Hrvatske vode u sklopu Nacionalnog projekta navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem još od 2011. godine surađuju na sustavu navodnjavanja Donje polje - Jadrtovac. Od početnih istražnih bušotina preko raznih studija i elaborata došli smo i do glavnog projekta. Sljedeći korak je prijava projekta na fondove ruralnog razvoja za izgradnju cjelokupnog sustava u potpunosti financiranog iz Fonda. Do sada je u istraživanja i projektnu dokumentaciju uloženo 4,6 milijuna kuna, a vrijednost cjelokupnog sustava je 63 milijuna kuna - rekao je šibensko-kninski župan Goran Pauk te istaknuo da ovaj projekt ima osobitu važnost ne samo za našu županiju, već da njegovi rezultati i provedba prelaze okvire mikrolokacije na kojoj je proveden i bit će od koristi svim onima koji na sličnim površinama formiraju poljoprivredne površine u našoj zemlji, ali i u inozemstvu.

25. travanj 2024 18:27