StoryEditorOCM

ugovoreno 26 posto sredstavaMinistarstvo izvijestilo: U tijeku su natječaji vrijedni 1,1 milijardu eura

11. srpnja 2017. - 11:53

Iz Ministarstva poljoprivrede u utorak su izvijestili kako su u tijeku natječaji iz Programa ruralnog razvoja ukupno vrijedni 1,1 milijardu eura namijenjeni unapređenju poljoprivrede, te kako je do sada ugovoreno 26 posto raspoloživih sredstava.

Od ukupno 2,38 milijardi eura koji su kroz Program ruralnog razvoja za razdoblje od 2014. do 2020. godine dostupni za unapređenje poljoprivredne proizvodnje i razvoj sela, kroz dosad raspisane natječaje ukupno je raspoloživo 1,1 milijardu eura, što je 46,8 posto ukupno dostupnih sredstava za  šestogodišnje razdoblje, navodi se u priopćenju.

Korisnicima Programa koji su uspješno pripremili svoje projekte izdane su odluke o dodjeli sredstava u ukupnom iznosu od  625,7 milijuna eura, što je više od četvrtine, odnosno 26,3 posto dostupnih sredstava.

Od ukupno dodijeljenih sredstava do sada je isplaćeno 347,4 milijuna eura ili više od polovice dodijeljenog iznosa (55,5 posto), navode iz Ministarstva napominjući kako isplaćena sredstva ne prate dodijeljena jednakim tempom, s obzirom da se isplaćuju nakon što korisnici završe investiciju, osim avansnog dijela potpore u nekim mjerama.

"Do kraja ljeta iznos ugovorenih sredstava povećat će se za dodatnih 85 milijuna eura, odnosno narast će na 63,5 posto", kazao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

U tom će razdoblju, kako je pojasnio, biti izdane odluke o dodjeli sredstava za drugi sektorski natječaj iz podmjere 4.1.1. (22 milijuna eura) zatim za podmjeru 7.2.1. još 42 milijuna eura te 23 milijuna eura za podmjeru 7.2.2.

"Do kraja 2017. očekujemo isplatu završenih projekata u iznosu od 30 posto ukupno dostupnih sredstava u okviru Programa ruralnog razvoja što je odličan rezultat i na razini EU s obzirom da je riječ o tek drugoj godini provedbe programa", istaknuo je Tolušić.

Iz Ministarstva podsjećaju da je provedba Programa ruralnog razvoja započela u 2015. te je tek tijekom te godine i potom u 2016. raspisan veći broj natječaja.

Nažalost, dinamika raspisivanja evidentno nije uzela u obzir dostupne mogućnosti ni administrativna ograničenja, pa je obrada zahtjeva potrajala značajno duže od planiranog vremena, a tek se početkom 2017. krenulo s paralelnom obradom oko 20 različitih završenih natječaja, ističu iz Ministarstva.

Navode kako je prioritet rada Ministarstva i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu  i ruralnom razvoju bilo rješavanje otvorenih pitanja vezanih uz prvi natječaj za mjeru 4, koji je završio prije 27 mjeseci (15. travnja 2015.) te izrada novih, pravednijih i boljih pravila za raspisivanje budućih natječaja i njihovu bržu obradu, kao i izgradnja učinkovitog sustava komunikacije potencijalnim korisnicima i konzultantima.

19. travanj 2024 18:34