StoryEditorOCM

propast proizvodnjeOvaj neretvanski poljoprivrednik odlučio se na nesvakidašnji potez, prolaznici su se čudili zašto to radi

2. srpnja 2017. - 14:59

Bostan, dinja, pipun, cata, melona, nazivi su za iznimno zdravo i slatko žuto voće bogato kalijem i antioksidansima s kojim su se othranile generacije Neretvana.

Nažalost, danas pipuni propadaju na neretvanskim poljima jer se ne mogu prodati.

Je li razlog tomu nekontrolirani uvoz ili smanjena potrošnja u ishrani ljudi, gdje pipun zamjenjuje lubenica, nitko sa sigurnošću ne može kazati. Jedno je sigurno, pipuni stoje neobrani pod vrelim lipanjskim suncem.

Suočen s nemogućnošću prodaje svojih pipuna, neretvanski poljoprivrednik Davor Pejar odlučio se na nesvakidašnji potez. Nije želio gledati kako mu pipuni propadaju pa je ubrao punu traktorsku prikolicu, oko tri tone, i pipune razdijelio ljudima.

Traktor je parkirao na frekventnom prostoru na desnoj strani grada gdje je velika fluktuacija ljudi, koji su sami uzimali pipune. Na kartonu je napisao odakle je pipun, tko ga je proizveo i, naravno, da je ispravan i zdrav za jelo. I ostavio punu prikolicu.

Do petka u 18 sati prikolica je "planula", u njoj više nije bilo ništa, a Davor nam je tada kazao da će za vikend dovesti još pet tona ako uspije obrati.

Na parceli mu leži petnaest tona neobranog pipuna, kojega ne može prodati. Zapravo nije prodao ništa jer nema otkupne cijene. Strahuje da neće moći vratiti ni uloženo u proizvodnju pipuna te ozbiljno razmišlja da odustane od proizvodnje.

- Pa kad ga već ne mogu prodati bolje je ovako podijeliti narodu nego da propada, kazao nam je Davor dok je prolaznicima, koji su ga u čudu gledali dijelio zrele pipune.

24. travanj 2024 05:35