StoryEditorOCM

počela berbaToplotni udari posebno vesele proizvođače lubenica, ima 'mrcina' i od 25 kila, a bogate su 'eliksirom mladosti'!

29. lipnja 2017. - 14:20

Usprkos crnim slutnjama da će, nakon financijskih poteškoća u "Agrokoru", krahirati neretvanska poljoprivreda koja je dobrim dijelom kroz distribucijsku mrežu bila naslonjena na taj koncern, prodaja lubenica ide dobro, a dobra je i otkupna cijena od 1,8 kuna po kilogramu.

Ovog ljeta očekuje se urod od desetak tisuća tona lubenica, koje će se distribuirati uglavnom na domaćim tržnicama i policama trgovačkih centara. Lubenica je relativno novija kultura u dolini Neretve, gdje prevladavaju plantaže mandarina.

S obzirom na visoke ulazne troškove proizvodnje (za jedan hektar lubenica potreban je ulog od 40 tisuća kuna), svake godine je sve manje površina pod lubenica.

No, sunce i voda, kojih u Neretvi ima u izobilju, glavni su preduvjeti za uzgoj ovoga voća pa ne začuđuju primjerci i od dvadesetak kilograma koji se često mogu vidjeti. Na jednom hektaru lubenica u dobrim uvjetima može se ubrati oko pedeset tona kvalitetnih plodova.

Lipanjski toplinski udar i vrućine itekako su obećavajuće za sve neretvanske proizvođače lubenica jer je poznato da je konzumacija lubenica povezana s vrućinama. Ako je kišno i burovito, onda se lubenica ne jede, rekli su nam neretvanski proizvođači lubenica.

Veći primjerci

Kako su nam pojasnili, na neretvanskim poljima sadi se kalemljena (cijepljena) lubenica, koja daje veći ukupan urod, a veći su i pojedinačni primjerci, koji mogu biti i do 25 kilograma težine. Dakle, velika lubenica nije GMO proizvod, niti je tretirana umjetnim gnojivom ili kristalonom.

Veličinu diktira podloga tikve, a u najčešćim slučajevima uzima se tikva sorte vrg, koja se potvrdila iznimno pogodnom u proizvodnji lubenica i ostalog vriježastog voća.

– Berba je počela prošli tjedan s cijenom od dvije kune za kilogram lubenica, a sada se zadržala na 1,80 kuna. Budući da mandarina osvaja poljoprivredne površine, sadi se sve manje lubenica u dolini Neretve. Tako da je svake godine pod lubenicom manje desetak posto površina – pojasnio nam je proizvođač Niko Kapović, naglašavajući da je kvaliteta lubenica ovog ljeta iznimno dobra, premda su u travnju bile neuobičajene hladnoće.

– Prema procjenama, Neretva bi mogla dati od osam do deset tisuća tona kvalitetnih lubenica – pojasnio je Kapović.

Otkupni centri od proizvođača otkupljuju lubenice, koje se zatim distribuiraju po hrvatskim gradovima. Nema nikakvih poteškoća u prodaji, premda su se očekivali "potresi" s obzirom na teškoće u koje je zapao "Konzum", a koji je bio najveći distributer neretvanskog voća i povrća, pa tako i lubenica.

– Koliko mi je poznato, nema nikakvih problema prilikom otkupa. "Konzum" kupuje lubenice i, koliko ja znam, otkupljivačima je isplaćuje u roku do trideset dana – kazao je Kapović, naglasivši da je upravo "Konzum" važna karika u ovom proizvođačko-prodajnom lancu, jer strani trgovački lanci preferiraju sitniju lubenicu, težine šest do osam kilograma, dok "Konzum" uzima ove velike kakve se proizvode u Neretvi – rekao je Kapović, naglasivši da je toplo vrijeme idealno za potrošnju lubenica.

Kada žeže zvizdan, lubenice se prodaju, a kada padne kiša, onda je to elementarna nepogoda za proizvođače lubenica – pojasnio je.

Bez značajne konkurencije

Inače, neretvanski poljoprivrednici sade uglavnom tri sorte lubenica: romanca, koja teži od šest do osam kilograma, karla, od četiri do pet kilograma, i mini lubenica solinda, koja teži od 1,5 do 2,5 kilograma.

Za razliku od velikih lubenica, mini lubenica je namijenjena jednoj osobi. Riječ je o plodu tanke kore, koji je našao svoje mjesto na tržištu, upravo zbog malih količina otpadaka.

Zanimljivo je da je neretvanska lubenica iznimno bogata likopenom, takozvanim eliksirom mladosti, što je čini drukčijom u odnosu na uvozne lubenice iz Turske i Grčke ili pak na one proizvedene u Slavoniji.

Naime, likopen pojačava slankasto tlo na kojem su lubenice zasađene, a da je riječ o znanstveno potvrđenim činjenicama, svjedoče istraživanja koje je 2010. provela Smiljana Goreta Ban sa splitskoga Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša. Tada je potvrđeno kako je neretvanska lubenica bolja od onih iz drugih zemalja Europe jer sadrži triput više likopena.

Neretvanskim proizvođačima naruku ide i situacija u Turskoj i Grčkoj gdje je sezona berbe pri samom kraju pa nema uvoza, dok pak slavonska i vojvođanska lubenica dozrijeva u kolovozu. Tako domaća neretvanska lubenica trenutačno nema značajnije konkurencije na hrvatskim tržnicama, koje će "progutati" kompletan ovogodišnji urod.

 

20. travanj 2024 06:15