StoryEditorOCM

prezentacija u dubrovnikuJedna od najopasnijih invazivnih vrsta prisutna je u cijeloj Hrvatskoj, vrlo brzo raste i u svojoj okolici uništava sve biljke

7. lipnja 2017. - 21:56

Pajasenu, invazivnoj biljnoj vrsti koja brzo raste i u svojoj okolici uništava svu floru, posvećena je prezentacija koja je održana u kampusu Sveučilišta u Dubrovniku.

Ekološka udruga "Mala sirena" iz Žuljane, u suradnji s partnerskim organizacijama i sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Općine Ston, provodi projekt "Analiza pojave pajasena na Pelješcu i prijedlog načina uklanjanja kroz edukaciju lokalnih zajednica".

Stablo pajasen (Alianthus altissima), na Pelješcu poznat kao smrdeljak, jablan ili orašina, jedna je od najopasnijih invazivnih drvenastih biljaka u svijetu. Prisutan je diljem Hrvatske, može ga se uočiti duž cijele Jadranske magistrale i na otocima, a posljednjih godina sve značajnije je prisutan i na Pelješcu.

To je razgranato, brzorastuće listopadno drvo koje može narasti i do tridesetak metara. Iznimno je prilagođen za iskorištavanje novih staništa, ima brzu stopu rasta, brzo se prilagodi novom okruženju te ima veliku količinu sjemenki. Širi se i nespolno, širenjem korijenovih izbojaka.

Zbog izrazito negativnog utjecaja na bioraznolikost, a time i na poljoprivredu, turizam i druge djelatnosti, radi se na uspostavi sustava praćenja pajasena i njegova učinkovitog uklanjanja, potvrdili su nositelji projekta koji se provodi do kolovoza u općinama Ston, Janjina i Orebić.

Glavne aktivnosti projekta su inventarizacija pojave pajasena na Pelješcu, te istraživanje tehnika njegova trajnog uklanjanja iz okoliša. Na suradnju u pronalaženju područja s pojavom ove invazivne vrste pozvani su stanovnici, kojima je omogućeno slanje lokacija s pajasenom preko mobitela.

17. travanj 2024 23:18