StoryEditorOCM

maslinari, oprez!PSS Splitsko-dalmatinske županije: Protiv paunovog oka prskanjem, ali i pravilnom gnojidbom i rezidbom!

Piše PSD.
8. studenog 2016. - 10:15
oko

Upozoravamo maslinare s područja Splitsko-dalmatinske županije da bilježimo vrlo povoljne uvijete za razvoj jedne od najopasnijih bolesti na maslinama, paunova oka (Spilocaea oleagina).

Preporučujemo nakon završene berbe obaviti zaštitu maslina, jedinim od pripravaka dozvoljenih za jesenske tretmane Neoram WG (registriran za paunovo oko i rak maslina) ili Stroby WG (registriran za paunovo oko).

Dobri rezultati u smanjenju zaraze paunova oka ostvaruju se cjelovitim pristupom bolesti, uz izravne kemijske mjere zaštite potrebno je provoditi uravnoteženu gnojidbu (po mogućnosti prema kemijskoj analizi) te redovitu rezidbu maslina u optimalnim rokovima.

Pripravke koristiti po mirnom vremenu prema uputi proizvođača. Nakon tretiranja popuniti evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a potrošenu ambalažu zbrinuti na propisani način.

NAPOMENA:
Podsjećamo na zakonsku obvezu pregleda uređaja za primjenu pesticida (prskalice, atomizeri).

Svi uređaji za primjenu pesticida do 26. 11. 2016. moraju biti barem jednom pregledani u ovlaštenim ispitnim stanicama.

Od pregleda su izuzete sve ručne prskalice, leđne prskalice na mehanički, baterijski i motorni pogon i leđni raspršivači na motorni pogon.

Silvija Marušić, dipl. ing.
pss, splitsko-dalmatinska županija

19. travanj 2024 18:16