StoryEditorOCM

i otkup je opcijaIstražili smo koliko uljare plaćaju za kilogram ulja

Piše PSD.
20. listopada 2016. - 15:01
berba_maslina11-111016

Vrijeme berbe maslina je tu, a s berbom stiže i otkup maslina i maslinova ulja, pa brojne uljare, osim za preradu ulja, imaju i stalan popis onih koji masline i ulje žele prodati uljarama.

Tako je i u vodičkom Centru maslinova ulja "Sveti Ivan", u kojem će cijena za kilogram ulja biti 45 kuna, no može biti i viša.

– Ako vidim da mi odgovara po kvaliteti, onda ću ponuditi i veću cijenu. Lani i preklani nitko nije nudio za otkup, jer maslina i nije bilo. Na vodičkom području još nije počela berba, računali smo je sredinom mjeseca. Što se tiče klijenata, prezadovoljan sam, svake godine ih je sve više, a to je dokaz da dobro radimo – kaže direktor Ante Duvnjak, navodeći kako kod njih dolaze maslinari od Primoštena do Biograda.

Zbog malog uroda maslina prošlih godina, maslinari na širem zadarskom području nisu donosili masline za otkup, no ove godine bi ipak trebalo biti bolje. Tako u jednoj od uljara na zadarskom području, u Uljari Pakoška u Pakoštanima, cijena otkupa je 45 kuna po kilogramu ulja. Berba maslina, kažu u Pakoštanima, već je počela, a s njom i prerada. Inače, ova uljara radi već 12 godina i u nju stižu maslinari s cijelog zadarskog područja.

U Uljari Nadin cijena maslinova ulja varira od 45 do 60 kuna, no sve ovisi o kvaliteti ploda, a s obzirom da je uljarska sezona tek počela, tek se očekuju prave narudžbe.

Na skradinskom području već 13 godina uspješno radi Uljara Laća, koja uz preradu maslina otkupljuje maslinovo ulje, a interes za otkup je u skladu s urodom maslina na ovom području. Cijena po kilogramu ulja je i u ovoj uljari 45 kuna.

I primoštenski maslinici će u listopadu uskoro biti obrani, a u PZ-u Primošten Burnji još uvijek nisu utvrdili cijenu po kilogramu, no računaju da bi mogla biti na tragu lanjskih cijena od 45 kuna po kilogramu ulja. 

Što se berbe na ovom području tiče, primoštenski maslinari čekaju da prođe dobar dio listopada, a potom će se masline dati na preradu, ali i na otkup. Inače, primoštenska zadruga ima dug staž od čak 79 godina neprekidnog rada, jer su prve masline u ovu zadrugu dovezene daleke 1937. godine, a uljara nije prestajala s radom čak ni za vrijeme rata.

Na području Marine masline se već beru, puno je onih koji zovu za preradu maslina, no za otkup se još nije nitko javio, govori nam direktor Ivica Miljak.

– Što se cijene tiče, nismo je još definirali, no računam kako bi mogla biti od 40 do 45 kuna, no za razliku od nekih drugih, u mojoj uljari se novac daje po dogovoru, ni dana kasnije. Imamo dvije uljare, puno posla, a to je dokaz da radimo dobro – kaže nam Ivica Miljak, direktor PZ-a Bilaja u Marini.

Solinska uljara Vukšić još uvijek očekuje prve litre ulja, iako zbog nedovoljnog uroda ne očekuju znatne količine ulja. Zbog loše berbe maslinari ovoga područja ulje žele zadržati i upravo stoga ga i ne nude uljarama. Slično je bilo i lani, kada je cijena bila 46 kuna, a još uvijek ne znaju hoće li ista cijena biti i ove godine.

Kakvo je stanje na otocima? Na Braču je berba krenula, a s njom će i zahtjevi za otkupom maslinova ulja.

– Ulje ćemo otkupljivati po cijeni od 49 kuna za zadrugare, dok je za ostale klijente ta cijena 45 kuna. Lani smo otkupili čak 20 tisuća litara, no ove godine, zbog nešto lošijeg uroda, nećemo moći imati takve količine, no ipak možemo biti zadovoljni jer nam dolaze ljudi s cijelog otoka – kaže Ljerka Vlahović, direktorica PZ-a Postira.

U Svirču na Hvaru već prerađuju masline, a očekuju i prve litre ulja, no zbog malog uroda ne očekuju velike količine ulja. Zato su u Uljari Božić u Svirču spremni platiti čak 70 kuna za kilogram maslinova ulja. Na škoju su nezadovoljni stanjem u svim maslinicima jer ih je većinom uništila maslinova muha pa će urod biti slab, a kvaliteta vrlo upitna.

Ojdana Koharević

16. travanj 2024 03:58