StoryEditorOCM

obiđite maslinikePSS: Nove oborine pojačat će napad muhe i paunovog oka!

Piše PSD.
12. rujna 2016. - 15:35
oko

Splitsko-dalmatinska županija:

Vremenski uvjeti tijekom proteklog tjedna (lokalni pljuskovi i nešto niže dnevne i noćne temperature) obilježiti će i dane vikenda. Pogodni su za razvoj i infekcije izazvane napadom druge generacije maslinove muhe (Bactrocera oleae).

Stoga upozoravamo maslinare koji nisu obavili zaštitu prema preporuci od 30. kolovoza, da to učine čim im to vremenski uvjeti dozvole.

Na plodovima pogodnim za odlaganje jajašaca (blizina vode, navodnjavanje) moguće su infekcije, stoga maslinarima preporučujemo redoviti obilazak maslinika i pregled plodova (100 po masliniku).

Preventivene mjere zaštite potrebno je nastaviti  kod je napadnuto više od 5% plodova, korištenjem mamaka (Success bait, Eco trap, Buminal+Dimetoat).

Ukoliko se nakon uzorkovanja utvrdi 10-15% napadnutih plodova, potrebno je  primijeniti kurativnu metodu tj. izvršiti tretiranje cijele krošnje pripravcima registriranim za ovog štetnika:
- dimetoat (Chromogor, Rogor 40, Calinogor, Perfektion) 
- deltametrin (Decis 2,5 EC, Decis100 EC, Deca 25 EC) ili
- fosmet (Imidan 50 WG)

Prilikom odabira pripravka voditi računao dozvoljenom broju tretmana u vegetacijskoj sezoni.

U maslinicima u kojima bilježimo jači napad paunovog oka (Spilocea oleagina) preporučujemo uporabu pripravka Neoram ili Stroby WG. Zaštitu obavite prije najavljenih oborina.

Pripravke koristiti prema uputama proizvođača. Nakon tretiranja popuniti evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a potrošenu ambalažu propisno zbrinuti.

Skupljanje ambalažnog otpada će se obaviti 26. 9. 2016. u Sinju, lokalitet Poljoljekarne Hipodrom, Put Piketa, od 9:00 - 11:00. te 27. 9. u Imotskom, Braniteljska poljoprivredna zadruga Imoćanka, Glavina donja 493, od 8:00 - 10:00 h.

mr. sc. Ivana Župić
pss, splitsko-dalmatinska županija

Istarska županija:

Obavještavamo maslinare s područja Istre da na prognoznim punktovima bilježimo let maslinine muhe (Bactrocera oleae), srednjeg do višeg intenziteta.

Maslinare upućujemo na pregled maslinika i plodova. Ukoliko je 5% zaraženih plodova preporučujemo da nastave sa preventivnom mjerama zaštite.

U preventivne mjere spada i metoda zatrovanih mamaca tj. tretiranje dijelova krošnje.

U tu svrhu se može koristiti gotovi pripravak pod nazivom Success bait (karenca 14 dana).

Ova metoda zasniva se na tome da se prskaju samo dijelovi krošnje ili samo pojedine grančice i to u pravilu koje su manje rodne. Tretiranje ponavljamo svakih 10-15 dana i obavezno nakon kiše.

Ukoliko je 10 – 15% plodova zaraženo tada je opravdana kurativna metoda („širom“) tj. tretiranje cijele krošnje.

Dozvoljeni pripravci su na bazi: deltametrina (Decis 2,5 : Decis 100 EC - karenca 7 dana), te na bazi fosmeta (Imidan 50 WG - karenca 21 dan).

Maslinare također upozoravamo da se u zaštiti masline smiju koristiti samo registrirana sredstva za zaštitu bilja (SZB).

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Preparate koristiti prema uputama proizvođača! Nakon tretiranja popuniti evidencijsku listu o uporabi SZB!

Sve poljoprivredne proizvođače podsjećamo na obvezu redovitog pregleda prskalica sukladno Zakonu o održivoj uporabi pesticida (N/N 14/2014) i Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (N/N 142/12). Svi uređaji moraju biti barem jednom pregledani do 26. 11. 2016 godine, a popis ovlaštenih ispitnih stanica nalazi se na stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Uređaji koji ne podliježu pregledu su ručne prskalice, leđne prskalice na mehanički, baterijski i ručni pogon, te leđni raspršivači na motorni pogon.

Marina Kocijančić, dipl. inž. agr.
pss, istarska županija

19. travanj 2024 01:34