StoryEditorOCM

maslinari, oprezPSS PGŽ: Let muhe je intenzivniji!

Piše PSD.
7. rujna 2016. - 20:09
muh.JPG

Upozoravamo maslinare na intenziviranje leta maslinine muhe (Bactrocera oleae)! Ovisno o lokalitetu bilježimo od srednjeg do jačeg intenziteta leta ovog štetnika.

Radi preciznije kontrole praga štetnosti u vlastitom nasadu i učinkovitosti provedene zaštite, maslinarima preporučamo vješanje i/ili zamjenu žutih ljepljivih ploča.

Pregledom 100 plodova poželjno je procjenjivati zarazu ploda. Postotak zaraze ploda razlikuje se ovisno o dosada primijenjenim mjerama zaštite.

Pripravci za suzbijanje maslinine muhe su navedeni u obavijesti od 29. kolovoza 2016. Prilikom izbora pripravka voditi računa o planiranim rokovima berbe!

Za procjenu stanja u pojedinačnim nasadima registrirana gospodarstva OPG/PG mogu nam se obratiti za savjetovanje kroz savjetnički paket.

Podatci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Sredstva za zaštitu bilja moraju se stručno upotrebljavati prema uputama, upozorenjima, obavijestima i ograničenjima koja su navedena na etiketi. Profesionalni korisnik je obvezan voditi evidenciju o uporabi pesticida.

Uređaji za primjenu pesticida koje koriste profesionalni korisnici podliježu redovitom pregledu, do 26. studenoga 2016. godine moraju biti barem jednom pregledani i imati znak o obavljenom pregledu.

Karmen Karlić, dipl. inž. agr.
pss, primorsko-goranska županija

24. travanj 2024 22:10