StoryEditorOCM

maslinari, oprez!PSS: Pripremite se za napad muhe, a prijeti i paunovo oko!

Piše PSD.
18. kolovoza 2016. - 14:01
Maslinova_musica_ulovljena

Splitsko-dalmatinska županija:

Obavještavamo maslinare da na promatračkim lokalitetima bilježimo let maslinine muhe (Bactrocera oleae) slabog do srednjeg inteziteta.

U narednom periodu očekujemo ostvarivanje zaraze na plodovima pogodnim za odlaganje jajašaca.

Maslinarima preporučamo redoviti obilazak maslinika i pregled plodova (100 plodova po lokalitetu). Ukoliko se utvrdi 5% napadnutih  plodova, da nastave s primjenom zatrovanih mamaca. Može se koristiti Buminal uz dodatak insekticida na osnovi dimetoata. Pripremljenim škropivom prska se jedna nerodna ili slabo rodna grana ili se škropivo puni u pripremljene boce s otvorima te vješa na masline.

Također se može koristiti Eco-trap ili Succes bait, pripravci registrirani za primjenu u ekološkoj proizvodnji.

Važno je naglasiti da primjena ove metode ima dobre učinke ako se uključi šire područje primjene (minimalno 100 maslina) ili se uključi više maslinara na određenom području.

Ukoliko se utvrdi 10-15% napadnutih plodova primijeniti kurativnu metodu tj. izvršiti tretiranje cijele krošnje.

Registrirani pripravci za suzbijanje maslinine muhe su na osnovi djelatnih tvari:
dimetoat (Chromogor, Rogor 40, Calinogor, Perfektion)  ili
deltametrin (Decis 2,5 EC, Decis100 EC, Deca 25 EC) ili
fosmet (Imidan 50 WG)

Pripravke koristiti prema uputama proizvođača. Nakon tretiranja popuniti evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a potrošenu ambalažu propisno zbrinuti.

Registrirana poljoprivredna gospodarstva OPG/PG mogu nam se obratiti za individualno savjetovanje kroz savjetnički paket ZAŠTITA BILJA!.

NAPOMENA!
Podsjećamo na zakonsku obvezu pregleda uređaja za primjenu pesticida (prskalice, atomizeri)  Svi uređaji za primjenu pesticida do 26.11.2016. moraju biti barem jednom pregledani u ovlaštenim ispitnim stanicama.

Od pregleda su izuzete sve ručne prskalice, leđne prskalice na mehanički, baterijski i motorni pogon i leđni raspršivači na motorni pogon.

Silvija Marušić, dipl. ing. agr.
pss, splitsko-dalmatinska županija

Dubrovačko-neretvanska županija:

Zadnjim pregledom lovnih trapova na opažačkim mjestima diljem županije utvrđena je pojava druge generacije maslinove muhe (Bactrocera oleae). 

Intenzitet pojave je srednji, visok a na pojedinim lokalitetima i vrlo visok te preporučujemo zaštitu s jednim od pripravaka na osnovu djelatne tvari deltametrina (Decis 2,5 EC, Decis 100 EC), dimetoata (Rogor 40, Chromogor, Calinogor, Perfekthion) ili  fosmeta (Imidan 50 WG). 

S obzirom da su temperature na graničnim vrijednostima za razvitak maslinove muhe, izuzetak mogu biti jedino položaji koji pate sušom, odnosno gdje je plod smežuran kao posljedica nedostatka vlage u tlu.

Druga polovica kolovoza, početak rujna period je zaštite od paunovog oka  (Spilocaea oleagina). 

Sugeriramo maslinarima da pozorno prate vremensku prognozu  i pred najavu nešto jačih oborina izvrše zaštitu s Neoramom WG ili Strobyem WG protiv te bolesti.

Pripravke koristiti  prema uputama proizvođača, najbolje u kasnim popodnevnim ili ranim jutarnjim satima. Podatci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u Republici Hrvatskoj vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Podsjećamo poljoprivredne proizvođače na obvezu redovitog pregleda prskalica. Svi uređaji za primjenu pesticida moraju biti barem jednom pregledani do 26. 11. 2016.

Pregledu ne podliježu: ručne prskalice, leđne prskalice na mehanički, baterijski i ručni pogon te leđni raspršivači na motorni pogon.

Podsjetnik na obvezno vođenje evidencijskog lista o uporabi sredstava za zaštitu bilja i zbrinjavanje potrošene ambalaže na propisani način.

Antun Kotlar, dipl. ing. agr.
pss, dubrovačko-neretvanska županija

Zadarska županija:

Upozoravamo maslinare, kako su nestabilni vremenski uvjeti s laganom kišom i nižim temperaturama ovih dana povoljni za pojavu i širenje bolesti paunovo oko (Spilocaea oleagina).

Na tu je bolest posebice osjetljiva naša domaća sorta Oblica, koja je i ove godine značajnije podbacila uglavnom zbog spomenute bolesti.

Stoga preporučujemo provedbu zaštitnih mjera u svim maslinicima širom županije, uporabom jednog od pripravaka s kraćom karencom: NEORAM WG (karenca 15 dana) ili STROBY WG ili DIFCOR (karenca 30 dana).

Maslinina muha (Bactrocera oleae) se i dalje lovi na svim pozicijama u vrlo niskom intenzitetu.

Stoga podsjećamo na ranije danu preporuku vezanu uz redovite obilaske maslinika, uzorkovanje i pregled plodova, te poštivanje praga štetnosti od 5%, kada se treba provesti organizirana primjena „preventivne metode“  uporabom zatrovanih mamaca: SUCCESS  BAIT  ili ROGOR + DIMETOAT  ili ECO TRAP VREĆICE

Isto tako upućujemo na pregled maslinika zbog štetnika svrdlaša (Rhynchites cribripennis).

Dozvoljeno sredstvo je na osnovi dimetoata – ROGOR 40 (karenca 42 dana).
Maslinare i dalje upućujemo na praćenje naših obavijesti, kada ćemo se oglasiti kod svake važne promjene.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenog sredstava za zaštitu bilja!

Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe!

Podsjećamo na zakonsku obvezu pregleda uređaja za primjenu pesticida (prskalice, atomizeri), jer svi uređaji za primjenu pesticida do 26.11.2016. moraju biti barem jednom pregledani.

Od pregleda su izuzete sve ručne prskalice, leđne prskalice na mehanički, baterijski i motorni pogon i leđni raspršivači na motorni pogon.

Skupljanje ambalažnog otpada SZB provest će se 31.08.2016. u Nadinskom blatu u vremenu od 08:00 -10:00 sati

Ivan Šimičević, dipl. ing. agr.
pss, zadarska žuoanija

Istarska županija:

Obavještavamo maslinare s područja Istre da na prognoznim punktovima bilježimo let maslinine muhe (Bactrocera oleae), nižeg i srednjeg intenziteta.

Maslinare upućujemo na pregled maslinika i plodova. Ukoliko je 5% zaraženih plodova preporučujemo da nastave sa preventivnom mjerama zaštite.

U preventivne mjere spada i metoda zatrovanih mamaca tj. tretiranje dijelova krošnje.

U tu svrhu se  može koristiti gotovi pripravak pod nazivom Success bait. Umjesto gotovog pripravka može se koristiti  insekticid + atraktant.

Ova metoda zasniva se na tome da se prskaju samo dijelovi krošnje ili samo pojedine grančice i to u pravilu koje su manje rodne. Tretiranje ponavljamo svakih 10-15 dana i obavezno nakon kiše. Ukoliko je 10–15 %  plodova zaraženo tada je opravdana kurativna metoda („širom“) tj. tretiranje cijele krošnje.

Dozvoljeni pripravci su na bazi: dimetoata (Rogor 40, Chromogor, Calinogor ili Perfecthion), na bazi deltametrina (Decis 2,5, Decis 100 EC), te na bazi fosmeta (Imidan 50 WG).

Maslinare također upozoravamo da se u zaštiti masline smiju koristiti samo registrirana sredstva za zaštitu bilja (SZB).

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Preparate koristiti prema uputama proizvođača! Nakon tretiranja popuniti evidencijsku listu o uporabi SZB!

Sve poljoprivredne proizvođače podsjećamo na obvezu redovitog pregleda prskalica sukladno Zakonu o održivoj uporabi pesticida (N/N 14/2014) i Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (N/N 142/12). Svi uređaji moraju biti barem jednom pregledani do 26. 11. 2016. godine, a popis ovlaštenih ispitnih stanica nalazi se na stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Uređaji koji ne  podliježu pregledu su ručne prskalice, leđne prskalice na mehanički, baterijski i ručni pogon, te leđni raspršivači na motorni pogon.

Marina Kocijančić, dipl. inž. agr.
pss, istarska županija

 

16. travanj 2024 22:05